U trendu

Miščević: Ključ za napredak dijaloga sa Prištinom je rad na Zajednici srpskih opština

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas u Skoplju da je ključ za nastavak i napredak dijaloga Beograda i Prištine sprovođenje obaveze Prištine da napravi nacrt statuta i da radi na Zajednici srpskih opština.

„Posle dogovora iz Ohrida ove sedmice je u Briselu organizovan sastanak dva glavna tehnička pregovarača u ovom procesu i rezultat toga je deklaracija o nestalima i po prvi put razgovor o Zajednici srpskih opština. I to je nešto, što mislim da nam je svima jasno, da je ključ za produžavanje i napredak u ovom procesu sprovođenje obaveze koju Priština ima još od pre 10 godina, od Briselskog sporazuma, i koja se odnosi na pravljenje nacrta statuta i rad na Zajednici srpskih opština“, rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, Srbija je veoma svesna svih obaveza koji proizlaze iz onoga što se naziva Evropski predlog, koji je ranije bio poznat kao francusko-nemački predlog sporazuma i Aneksa za implementaciju. To će, kako je rekla, „po onom što znamo postati deo specifičnog pregovaračkog poglavlja 35 (u pristupnim pregovorima sa EU), koje je u suštini i do sada bilo instrument  za praćenje šta je kroz proces dijalog urađeno“.

„Srbija je veoma jasna da će obaveze koje preuzima i sprovoditi, ali i druga strana isto tako mora da bude spremna da svoje obaveze, čak i potpisane obaveze, sprovodi“, rekla je Miščević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom Severne Makedonije Bojanom Maričićem, u Skoplju, nakon što su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.