Mišić za Betu: Grenel neće biti izaslanik u rukavicama

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije, odnosno izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa, svakako jeste iznenađenje, s obzirom na skorašnje imenovanje Metjua Palmera, izaslanika državnog sekretra SAD za Balkan, izjavio je novinar i nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Vašingtona, Milan Mišić.

„Dok je Palmer samo diplomatski funkcioner srednjeg ranga, Grenel koji ostaje na dužnosti ambasadora u Nemačkoj, veoma je blizak američkom predsedniku (pominjan je kao novi savetnik za nacionalnu bezbednost i kao i ambasador u UN) i zbog toga može da bude mnogo efikasniji u sprovođenju američke zamisli za rasplet najvećeg balkanskog problema“, rekao je agenciji Beta.

Mišić smatra da Grenel, sudeći po tome kako se ponaša kao ambasador u Berlinu, gde ne mari mnogo za diplomatske norme i protokol, neće biti izaslanik ili posrednik u rukavicama, kako u kontaktima sa sagovornicima u Beogradu i Prištine, tako i sa onima iz EU.

„Treba imati u vidu da je blizak i s Džonom Boltonom, Trampovim doskorašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je na tom mestu bio prvi vesnik novog, fleksibilnijeg pristupa Bele kuće balkanskom zapletu“ rekao je Mišić.

Dodao je da je nova Grenelova dužnost „dokaz većeg interesovanja i većih ambicija Amerike za postizanje sporazuma Beograda i Prištine“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.