U trendu

Misija OEBS-a žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje na lokalnim izborima

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu je saopštila da je za žaljenje što je Srpska lista (SL) odlučila da ne učestvuje na vanrednim izborima u opštinama na severu Kosova koji će biti 23. aprila.

„To će ograničiti mogućnosti birača na tim izborima“, kaže se u odgovoru OEBS-a za koha.net.

OEBS je saopštio da izbore 23. aprila treba organizovati u skladu s dosadašnjim procedurama i praksom, da budu na miran i redovan način.

Misija OEBS je ocenila da je napuštanje institucija od strane Srba urušilo integraciju institucija na severu Kosova.

„Ostaje da se nadamo da će nedavno proaktivno političko angažovanje Prištine i Beograda u dijalogu doneti napredak ka normalizaciji odnosa i istovremeno zaštititi ono što je postignuto poslednjih godina“, poručio je OEBS.

Po saopštenju Misije te organizacije, zaštita prava svih zajednica je prioritet, posebno za OEBS, ali sa druge strane organizacije imaju odgovornost da se angažuju sa institucijama i učestvuju u demokratskim procesima.

„Integracija kosovske policije i pravosuđa na severu Kosova i dalje će biti od suštinskog značaja za očuvanje i jačanje vladavine prava i zaštitu interesa nevećinskih zajednica. Takođe, učešće na izborima za gradonačelnike i skupštine opština je od suštinskog značaja za unapređenje lokalne samouprave i stvaranje uslova u kojima će sve zajednice moći da napreduju“, poručilo je OEBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.