Mladićeva odbrana traži poništavanje presude

Odbrana Ratka Mladića zatražila je danas od medjunarodnog suda u Hagu da poništi prvostepenu presudu kojom je Haški tribunal, prošle godine, generala Mladića osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH.

U zahtevu žalbenom veću sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala, odbrana kao razlog za poništavanje navodi da je prvostepena presuda bila izrečena u trenutku kada optuženi Mladić zbog neurološke bolesti nije „nije bio sposoban da smisleno učestvuje u postupku“

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtev su zasnovali na nalazu neurologa iz Beograda dr Gorice Djokić, koja je Mladića pregledala u danima pošto mu je, 22. novembra 2017, bila izrečena prvostepena presuda.

Po odbrani, Mladić je bio osudjen „u vreme kada je njegova mentalna i saznajna sposobnost bila narušena i verovatno nije dozvoljavala da smisleno učestvuje u postupku i razume ga, a što nije bilo ni dijagnostikovano ni lečeno u sudskom pritvoru“.

Tražeći da presuda, stoga, bude poništena i da se postupak protiv Mladića obustavi sve dok ne bude medicinski utvrdjeno da je on sposoban da u procesu učestvuje, branioci navode da „osnovna ljudska prava i pravni postupak“ zahtevaju da se utvrdi da li je optuženi sposoban za postupak, te da se „nikakva presuda ne izriče ako je neko nesposoban“ da u procesu učestvuje.

Odbrana citira nalaz doktorke Djokić da „blaga demencija“ i posledice više moždanih udara „utiču na Mladićevu sposobnost da racionalno i smisleno učestvuje u procesu i komunicira sa svojim advokatima“.

U današnjem podnesku, branioci navode da je dr Djokić „zaključila da se Mladićevo zdravsteno stanje ozbiljno pogoršalo od 2013. do 2017. godine“ u sudskom pritvoru.

Advokati Lukić i Ivetić tvrde da je „očigledno da je takvo Mladićevo zdravstveno stanje postojalo dugo pre presude i tokom značajnog dela sudjenja, ali da taj problem nije rešavan“.

U današnjem podnesku, Mladićeva odbrana ponovila je i tvrdnju da general nije adekvatno lečen i da lekari u pritvoru nisu postavili pravu dijagnozu za njegovu bolest.

Slične tvrdnje Mladićeve odbrane, uoči izricanja prvostepene presude, Haški tribunal je odbacio, pozivajući se na nalaze nezavisnih specijalista da je general adekvatno lečen. Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić sposoban da učestvuje u postupku.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (75), Haški tribunal je osudio na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Odbrana je najavila da će na tu presudu uložiti žalbu.

Mladića su, krajem maja 2011, u okolini Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije, a sudjenje je počelo godinu dana kasnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.