U trendu

Mladjan Djordjević: Vučić po nalogu SAD i Nemačke daje Kosovu stolicu u UN

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava, po nalogu Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, da sklopi pravno obavezujući sporazum s Prištinom „kojim bi Kosovo dobilo članstvo u Ujedinjenim nacijama“.

U intervjuu za portal nova.rs, Djordjević je ocenio da se rešenje za status Kosova nalazi u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavu Srbije, te da svaki predsednik Srbije ima obavezu da se pridržava tih dokumenata, a ne da „mešetari i trguje suverenitetom svoje zemlje kao na pijaci“.

Na pitanje o izjavama Vučića da neće priznati Kosovo i da neće potpisati ništa što bi ukazivalo na priznanje, Djordjević je naveo da je Vučić potpisao Vašingtonski sporazum, u kojem je Kosovo po prvi put bilo predstavljeno bez oznake Kosovo*, odnosno pozivanja na Rezoluciju save bezbednosti UN 1244, koja osporava nezavisnost.

Dodao je da je tim Vašingtonskim sporazumom Izrael pozvan da prizna Kosovo, a da je Vlada Srbije prekinula relativno uspešnu kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

„Uzevši sve navedeno u obzir, da li je ostalo još nešto da se preda nakon ovih osam godina veleizdaje“, upitao je Djordjević.

Djordjević je rekao da je Vučić pregovore s Prištinom podigao na statusni nivo, kada je došao na vlast, a već 2013. godine Briselskim sporazumom ukinuo srpske pravosudne i bezbednosne strukture Srbije na Kosovu.

„Sever Kosova i Metohije je do 2012. godine bio potpuno integrisan u pravni, politički i ekonomski sistem Srbije, a mi smo u srpskim opštinama imali sve od telekomunikacija i energetike do pravosudja i civilne zaštite“, istakao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.