Mogerini o vozu: Bila sam krajnje zabrinuta, zahvaljujem Vučiću

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da je bila „krajnje zabrinuta „zbog opasnost da incident s vozom izmedju Prištine i Beograda lako dovede do zaoštravanja“ i zahvalila srpskom premijeru Aleksandru Vučiću „za rukovodeću ulogu u tim teškim trenucima“.

Mogerini je novinarima posle zasedanja šefova diplomatija EU rekla da nije „samo pratila situaciju s vozom“, već je bila i lično u kontaktu sa srpskim premijerom Vučićem, dodajući da je bila „krajnje zabrinuta zbog toga što je situacija mogla lako da se zaoštri“.

„Moja poruka dvema stranama je bila da se izbegne zaoštravanje, da se izbegnu potezi i poruke i nastoji da se zajednički angažuje kroz dijalog tako da to donese rezultate za obe strane. I to ne samo za institucije na obe strane, već za ljude“, rekla je Mogerini na pitanje kako gleda na tu situaciju i izglede za dalji dijalog Beograd-Priština.

Ona je rekla da su koraci koje je EU ostvarili zajedno s Beogradom i Prištinom prošle godine „na neki način bili istorijski“.

„Mi smo uspeli u tome da se što brže i što više napreduje na perspektivi ka Evropskoj uniji i to za ceo region“, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da je uspeh i što je „izgradjen pozitivan dijalog izmedju Beograda i Prištine“.

„To ponekad zahteva političku hrabrost, ja to dobro znam, politički volju i vodjstvo, političku viziju i mi smo u tome pomogli, a kad je u pitanju dalji dijalog, pre to treba pitati Beograd i Prištinu“, rekla je Mogerini.

Ona je dodala da „na obe strane“ vidi odlučnost da se nastavi.

„To katkad znači i da se moraju doneti teške odluke i opredeljenja za koje se dobro znalo kakav imaju zalog iz dobrih razloga za obe strane, ali posao i rešenost koju vidim i u Beogradu i Prištini su snažni“, rekla je Mogerini.

„Dozvolite da zahvalim premijeru Vučiću za rukovodeću ulogu koju je ispoljio u teškim trenucima“, rekla je visoka predstavnica EU, dodajući: „A to mislim da njemu daje dobru osnovu da istraje u onom što čini za zemlju, ljude i region u dijalogu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.