U trendu

Mojsilović: Platinasti vuk zadire u moratorijum vlade, ali je cilj vežbe interoperabilnost vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je večeras da vojna vežba „Platinasti vuk“ u kojoj će učestvovati vojske Srbije i NATO članica „zadire“ u moratorijum Vlade Srbije na vežbe sa stranim partnerima, ali da su vojne vežbe „ništa drugo nego alat za osposobljavanje jedinica“.

„Scenario i sadržaj ‘Platinastog vuka’ je usmeren ka izgradnji interoperabilnosti. Interoperabilnost posmatrajte kao sposobnost zajedničkog delovanja negde van granica Srbije“, rekao je Mojsilović za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je da kao takva vojna vežba „Platinasti vuk“ zadire u moratorijum vlade, ali naglasio da se scenariji u nacionalnim i međunarodnim okvirima nisu isti.

„Scenariji su totalno drugačiji i nacionalne vežbe spadaju pod određen stepen poverljivosti, jer se na tim vežbama uvek proverava nešto što je definisano ne samo doktrinarno, nego i normativno, proceduralno, a u krajnjoj meri se daje i zaključna ocena tih jedinica koje su u vežbovnom procesu“, rekao je načelnik Generalštaba.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je vežba „Platinasti vuk“, u kojoj će u junu uz srpske snage učestvovati i oružane snage SAD i još osam zemalja, izuzeta iz moratorijuma Vlade Srbije na vojne vežbe sa stranim vojskama, koji je donet kada je počeo rat u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.