U trendu

Mond: Kriminalne bande u srcu državnog uredjenja Srbije i Crne Gore

Kriminalne grupe na Balkanu, posebno u Srbiji i Crnoj Gori imaju nešto originalno u odnosu na neke bande povezane s drugim kriminalcima, a to je njihova bliska veza sa državom, preneo je pariski Mond (Le Monde).

„Ako albanski kriminalci u regionu imaju uticaja zahvaljujući vezama sa italijanskom mafijom, kriminalci u Srbiji i Crnoj Gori imaju nešto originalno, a to je njihova bliska veza sa državom“, preneo je Mond u opširnom tekstu „Na Balkanu, kriminalne bande u srcu državnog uredjenja“.

Ta veza je počela za vreme komunizma i jugoslovenske tajne službe, a kasnije je pojačana za vreme raspada Jugoslavije i Slobodana Miloševića.

Stručnjaci se čak pitaju da li se Srbija i Crna Gora mogu označiti kao „mafijaške države“, s obzirom na finansijsku moć stečenu od organizovanog kriminala, odnosno da li su kriminalci i dalje u službi državi, ili obrnuto – da li su Srbija i Crna Gora sada u službi kriminalcima.

U Crnoj Gori priča je drugačija jer je isti čovek, Milo Djukanović na vlasti od pada komunizma 1991. „Djukanović je šef. Svi crnogorski klanovi imaju istog poslodavca – predsednika zemlje“, piše Mond pozivajući se na Jovu Martinovića, novinara koji već 20 godina istražuje organizovani kriminal.

Očigledni su bliski odnosi političara i organizovanog kriminala ali je to teško dokazati, čak iako odredjene istrage ukazuju na umešanost nekog ministra ili biznismena, navodi Mond i dodaje da ti odnosi „istorijski gledano prolaze kroz tajne službe“.

Stručnjaci, pored raznog šverca u organizaciji srpskih i crnogorskih vlasti, ističu ulogu brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Andreja, i brata crnogorskog predsednika, Ace Djukanovića, koji upravljaju porodičnim poslovima.

Mond piše da se Milo Djukanović obogatio od šverca, ali još više od privatizacije, dok je njegov brat Aco milijarder.

Pariski list takodje navodi da je italijansko pravosudje bezuspešno pokušalo da rasvetli odnos izmedju političara i kriminala na Balkanu, posebno se interesujući za Djukanovića i njegove veze sa mafijom.

Mond dodaje da pravosudje drugih evropskih država nikad nije išlo dalje od ozloglašenih švercera.

Medjutim, oni koji duže vreme posvećuju pažnju organizovanom kriminalu u bivšoj Jugoslaviji, veruju u povezanost obaveštajnih službi raznih zemalja, koje se medjusobno štite i štite svoje političare razmenjujući informacije.

O Srbiji Mond još piše da Vučić dobro poznaje svet koji se razvija izmedju politike, fudbala i podzemlja.

„Kao mladić, bio je obožavalac Crvene zvezde u Arkanovo vreme. U politici je počeo pored Vojislava Šešelja, lidera ekstremne desnice Srbije i paravojne formacije slične Arkanovoj, a bio je i ministar za vreme Miloševića“, naveo je francuski list.

„Sada se čini da koristi Partizan, klub tradicionalno blizak tajnoj policiji jer je u državnom vlasništvu“, dodao je Mond.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.