U trendu

MSP Hrvatske: Vučić opravdava oružanu pobunu devedesetih

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ocenilo je danas kao krajnje neprihvatljivu izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kojom je, kako se navodi, opravdao oružanu pobunu sa ciljem rušenja ustavnopravnog poretka Hrvatske početkom devedesetih godina, i pozvalo Srbiju da umesto manipusanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države.

„Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije odgovornosti Srbije za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Hina.

U saopštenju se dodaje da o tome „jasno govore“ relevantne rezolucije SB i GS OUN, presude Haškog tribunala, kao i presuda Medjunarodnog suda pravde u Hagu, u slučaju hrvatske tužbe za genocid i kontratužbe Srbije.

Kako se navodi, upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine temeljnu razliku izmedju hrvatske i srpske politike.

Ministarstvo navodi da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina i gradi tolerantno i inkluzivno društvo, utemeljeno na vladavini prava i poverenju medju gradjanima.

Vučić je u subotu izjavio da je posle reakcija hrvatskih zvaničnika na najnovije napade na Srbe u Hrvatskoj, razumljivo zašto su se Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih i da ne može odgovor na sve biti „velikosrpska agresija“.

U mestu Uzdolje i selu Djevrske kod Knina u sredu uveče su napadnuti gosti kafića, pripadnici srpske nacionalnosti, dok su gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs. Hrvatska policija je za incident u Djevrskama podnela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu, dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.