U trendu

Mun: Kim traži novi samit sa Trampom

Vodja Severne Koreje Kim Džon Un tražio je da se po drugi put sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom, rekao je južnokorejski predsednik.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In na konferenciji za novinare o trodnevnom boravku u Severnoj Koreji naveo je da mu je Kim rekao da želi da američki državni sekretar Majk Pompeo dodje u Pjongjang na nuklearne razgovore, preneo je Asošiejted pres.

Mun je rekao da će Trampu preneti privatnu poruku od Kima kada se s njim bude video sledeće nedelje na Generalnoj skupštini UN.

On je rekao da će s Trampom razgovarati o pitanju proglašenja kraja Korejskog rata koji je vodjen od 1950 do 1953, ali je završen primirjem.

Mun i Kim se zalažu da se kraj rata proglasi do decembra. Mun je rekao da se s Kimom dogovorio da takva „politička deklaracija“ nije povezana s povlačenjem 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Južnokorejski predsednik je tri dana boravio u Pjongjang gde se treći put ove godine sastao s Kimom. Mun je imao ključnu ulogu posrednika u organizovanju susreta Kima i Trampa 12. juna u Singapuru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.