MUP: Neistiniti navodi bivšeg načelnika VBA o radu Odeljenja za posebne istražne metode UKP

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dejan Kovačević odbacio je danas kao neistinite navode bivšeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momira Stojanovića da je Odeljenje za posebne istražne metode UKP „opasna organizacija, koja se bavi praćenjem političkih protivnika i nadzorom njihove komunikacije“.

Kovačević je ocenio da je Stojanovićeva izjava „skandalozna i tendenciozna i da ima za cilj da naruši ugled UKP-a koji je u proteklom periodu ostvario značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih najtežih oblika kriminalnih delatnosti, kako u državi, tako i na medjunarodnom nivou“.

„Služba za specijalne istražne metode bavi se primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa pozitivnim propisima, pre svega Zakonikom o krivičnom postupku. U tom smislu, nije moguće sprovesti nijednu od posebnih dokaznih radnji bez naredbe suda, i to samo ako su ispunjeni zakonski uslovi koje predvidja Zakonik o krivičnom postupku“, naveo je Kovačević a preneo MUP.

On je dodao da Služba za specijalne istražne metode „nije u mogućnosti da samostalno inicira niti primenjuje bilo koju posebnu dokaznu radnju, već samo da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima sprovodi njihovu primenu za potrebe operativne linije rada“.

Bivši načelnik VBA i nekadašnji predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović ocenio je ranije da su bezbednosne službe u Srbiji „instrumentalizovane“ i da služe „političkoj opciji na vlasti umesto vitalnim nacionalnim interesima“.

„Kada je reč o političkoj zloupotrebi ovlašćenja, prednjači Odeljenje za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije. Oni prate političke protivnike i kritičare režima, nadziru njihovu komunikaciju, ucenjuju. Oni se bave svime osim borbom protiv organizovanog kriminala. Radi se o jako opasnoj organizaciji“, rekao je Stojanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.