U trendu

MUP: Stavovi Marinike Tepić o Nacrtu zakona nesuvisli i netačni

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbacilo je večeras stavove potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinke Tepiće o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima.

MUP je u saopštenju njene komentare o Nacrtu tog pravnog akta ocenio kao „nesuvisle i netačne“ i pozvao ju je da „tekst Nacrta (tog zakona), za početak makar pročita“.

Navedeno je i da „nije baš najjasnije“ koje su kvalifikacije Tepićeve da iznosi lična „duboka uverenja“ tumačenja pravnog akta“.

„Da je pročitala Nacrt, verovatno ne bi iznela ocenu o navodnoj „dehumanizaciji policije“ i „legalizaciji policijske brutalnost pošto se u članu koji definiše pojam policije jasno kaže da je policija organizovana snaga prinude koja štiti živote i imovinsku bezbednost ljudi i pruža podršku vladavini prava“, dodao je MUP.

Navedeno je da je, ako je Tepićeva zaista pročitala ceo Nacrt „nemoguće da nije zapazila da je jedno od načela rada policije načelo preventivnog postupanja“.

Ukazano je da to načelo „jasno propisuje da se prednost daje preventivnom postupanju, a da se represivna sredstva primenjuju tek ukoliko na drugi način nije moguće otkloniti bezbednosnu pretnju“.

„Ako Nacrt dehumanizuje policiju, kako ocenjuje Marinika Tepić, ovo načelo se ne bi našlo u njemu, a ne bi bilo mesta ni za odredbe vezane za rad policije u zajednici koja podrazumeva saradnju sa gradjanima“, naveo je MUP.

Ocenjeno je i da Tepićeva „banalizuje odredbe“ nacrta u vezi sa upotrebom reči policija.

„Da je pratila dosadašnji rad policije i pravni okvir njenog delovanja znala bi da je ministar Aleksandar Vulin doneo Uredbu kojom se zabranjuje upotreba znački i legitimacija koje sadrže elemente vizuelnog identiteta službenih znački i legitimacija Ministarstva, a ova zabrana ušla je i u Nacrt zakona“, dodao je MUP.

Ministarstvo je navelo da je „apsolutno otvoreno za sve konstruktivne i smislene predloge“ i dodalo da „ne beži ni od opravdane kritike“.

Istovremeno je ukazao da „ipak očekuje veći stepen ozbiljnosti“ u komentarisanju tog važnog zakona, te preporučeno kritičarima da ga „za početak pročitaju“

Marinika Tepić je ranije danas rekla da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji treba da zameni Zakon o policiji, ostvarenje sna predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i formalno „privatizuje i kriminalizuje“ policija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.