U trendu

MUP: Svaka blokada saobraćaja je kršenje zakona

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova, nakon što je više organizacija najavilo blokadu saobraćajnica zbog donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji.

„Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su istakli da svaki neprijavljeni skup, a „posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima“ predstavlja veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa.

„Pošto skupovi nisu prijavljeni policija ne može da vrši njihovo obezbedjenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova“, piše u saopštenju.

Pokret Ekološki ustanak pozvao je pripadnike policije da na današnjem protestu, kada će biti blokirano više saobraćajnica širom Srbije, stanu uz građane i da „ustanu u odbranu zakona i institucija svoje zemlje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar