Mustafa o Vojsci Kosova: Samo u saradnji s NATO

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Podujevu da se Vojska Kosova može formirati samo uz koordinaciju „sa medjunarodnim prijateljima“.

„Formiranje Vojske moguće je samo uz koordinaciju sa Amerikom i NATO-om“,  kazao je Mustafa na proslavi 27 godišnjice formiranja Demokratskog saveza Kosova u Podujevu.

Pošto je predsednik Kosova Hašim Tači 7. marta predao incijativu za transformaciju BSK zakonom, a ne izmenom Ustava, Vlada Kosova je u saopštenju najavila „da je opredeljena da Kosovo ima svoju vojsku u okviru ustavnih rešenja, i uz podršku i koordinaciju sa strateškim partnerima  –  SAD i NATO-om“.

Izjava premijera i lidera Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe je u suprotnosti sa dosadašnjim izjavama predsednika Tačija da će Kosovo formirati Vojsku bez obzira na protivljenje SAD i NATO-a.

Povodom izjave premijera Mustafe, poslanik Demokratske partije Kosova u Skupštini Kosova Šukri Buja je rekao da je Vlada dužna da Tačijev predlog zakona o BSK „procesuira“ u Skupštini Kosova.

Moguće je da ovo prvo veliko javno razmimoilaženje koalicionih partnera DPK i DSK dovede i do raspada vladajuće koalicije i do prevremenih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.