Mustafa: Ostajemo pri našem predlogu

Predsedništvo DSK je na današnjem sastanku odlučilo da nema povlačenja predloga koji su dali kao i da su opredeljeni da rade na sporazumu koji poštuje volju građana na izborima održanim u oktobru prošle godine.

„Sporazum treba da predstavi izbalansiranu vladu sa izbalansiranim odgovornostima dve strane u skladu sa onim što je poverenje građana, nama sa 28 i PS sa 29 poslanika. Napravili smo predlog za koji mislimo da je uravnotežen i PS treba da postupa sa njim sa posebnom pažnjom“, rekao je lider DSK Isa Mustafa.

On je takođe zatražio da se do kraja ove nedelje postigne sporazum koji je u „interesu građana i koji ceni političku težinu“.

Istovremeno su danas počeli pritisci ambasada velike petorke akreditovanih u Prištini za postizanje sporazuma o koaliciji DSK i PS.

DSK su danas posetili ambasadori SAD i Velike Britanije u Prištini.

Samoopredeljenje je predložilo da ono zadrži mesto predsednika parlamenta, da ima mesto premijera i drugog zamenika premijera i pet ministarstava dok bi DSK imalo prvog zamenika premijera i šest ministarstava a manjinske zajednice 3 ministarstva, pa bi Vlada imala 14 ministarstava a ne 12 kako je bilo planirano.

DSK, pak, zahteva da on dobije mesto predsednika parlamenta, prvog zamenika premijera, pet ministarstava koliko bi imao i PS i da vlada ima samo 12 ministarstava.

Nakon izbora novog predsednika Kosova iz redova DSK, on bi vratio PS funkciju predsednika Skupštine Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.