U trendu

Mustafa: Sledeći sastanak biće poslednji u razgovorima o koaliciji na Kosovu

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je danas izjavio da će se na sledećem sastanku s liderom Pokreta Samoopredeljenje (PS), Aljbinom Kurtijem znati da li ima ili nema sporazuma o koaliciji.

„Ne vidim razloga da sednemo, razgovaramo tri sata, da izađemo pred vas kao gluvonemi, da nemamo šta da vam kažemo“, izjavio je Mustafa.

„Sledeći sastanak se može održati jedino da bi se stiglo do sporazuma“, rekao je on novinarima.

Kazao je da su zato zahtevali da se sva pitanja prethodno razmotre kako bi sledeći sastanak bio završni, na kojem bi se konstatovalo da je postignut sporazum ili da u tome nisu uspeli.

„Mi se zalažemo za sporazum partnerstva, međusobnog poštovanja i saradnje, u interesu građana Republike Kosova jer je za mene neprihvatljivo da se razgovori odugovlače“, kazao je on.

Mustafa je procenio da „ukoliko postoji volja, sastanak se može završiti za pola sata i ne vidim razloga da svakog dana razgovaramo po tri sata i da kažemo sastali smo se ali nismo ništa postigli“.

Rekao je da očekuje da će se ove nedelje znati epilog.

Govoreći o različitim tumačenjima zvaničnika DSK o dijalogu o koaliciji, Mustafa je rekao da je to velika partija u kojoj ljudi imaju pravo da iznose svoje stavove.

DSK je danas dostavio u pisanom obliku svoje zahteve kao odgovor na jučerašnju ponudu Samoopredeljenja i traži mesto predsednika Skupštine do izbora predsednika Kosova, kada bi taj položaj bio vraćen PS.

DSK u pismu takodje navodi da bi broj ministarstva trebalo ostane 12 – po pet za svaku partiju i dva za manjine.

Konkretni predlozi DSK su: da DSK ima predsedavajućeg parlamenta do izbora predsednika Kosova, a zatim predsednik skupštine prelazi PS, što podrazumeva smenu sadašnjeg predsednika iz Samoopredelenja.

„To implicira da je u prvoj godini koalicije svaki partner zauzima jednu visoku državnu poziciju (PS ima predsednika vlade, DSK ima predsednika skupštine). U naredne tri godine PS ima dve visoke državne funkcije (premijer i predsednik Skupštine), dok DSK ima jednu funkciju, predsednika Kosova“, kaže se u predlogu DSK.

Po tom predlogu do izbora predsednika Kosova PS ima premijera, prvog potpredsednika Skupštine, drugog potpredsednika Vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsedavajućeg Skupštine, drugog potpredsednika Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

DSK će imati predsednika Kosova, koga će sama predložiti.

Juče je PS predložio povečanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za DSK, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.