U trendu

N. Stefanović: Nikada nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da nikada nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Veljka Belivuka i njegove grupe, već da je kazao da je razbijanje kriptovane komunikacije putem aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka.

„… I naše bezbednosne službe i strane koje su nam u tome pomogle znaju ko je koristio Skaj telefon, što je i dokaz da ga ja nikada nisam koristio. S tim u vezi pomenuo sam i razgovore iz 2019. godine koje sam vodio sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom o važnosti presecanja kriptovane komunikacije koju koriste kriminalni klanovi i sprečavanju zloupotrebe tehnologija u kriminalne svrhe, sa posebnim osvrtom na Skaj telefone“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je kazao da su „pojedini mediji bliski vlasti“, kako je naveo, „konstruisali“ njegovu izjavu tako da im se uklapa u „agendu višemesečne negativne kampanje protiv njega“. Prema njegovim rečima, opozicija i mediji bliski njoj su tu istu izjavu „deformisali“ na način da im se uklopi u „jalovu borbu protiv“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS).

On je ponovio da se nikada nije video ni čuo sa Belivukom i članovima njegove kriminalne grupe, niti je na bilo koji način imao kontakte s njima, da nikada nije koristio telefon sa aplikacijom Skaj, za šta ga optužuju provladini mediji i da nikoga nije štitio u MUP-u, kao i da je istraga protiv Belivuka i njegove grupe započeta u vreme kada je bio ministar unutrašnjih poslova.

„Jedina država koja mi je važna jeste moja država Srbija, a medjunarodna policijska saradnja je važan segment borbe protiv svake vrste organizovanog kriminala i ne predstavlja razgovore iza kulisa, već se odvija po jasno utvrdjenim protokolima i pravilima za tu saradnju“, dodao je on.

Stefanović je rekao da je „posebno jadna i izlizana opoziciona retorika“ da on, kako je naveo, „nešto zna i da zato Vučić ne sme da ga smeni“ i dodao da nikada ne bi ugrozio Vučića, „niti politiku ove zemlje koju zajedno gradimo niz godina“.

„Više puta sam rekao i uvek ću ponoviti da sam na ovom odgovornom mestu zato što mi je predsednik Vučić ukazao poverenje, kao mnogo puta do sada, kao i da ne postoje bilo kakvi inkriminišući dokazi protiv predsednika Vučića, jer je čovek koji se čestito bori za Srbiju“, istakao je Stefanović.

Naveo je da o smeni sa pozicije ministra „ne treba da brinu ni opozicija, ni pojedini ostrašćeni provladini mediji“ i istakao da je to „isključivo stvar predsednika Vučića“ i da ima njegovu ostavku „u svakom trenutku ako proceni da treba da je aktivira i da je važno da odem sa ove pozicije“.

„Bio ministar ili ne, boriću se na isti način i istim žarom da se nastavi ova politika koju predsednik Vučić i SNS vode već deset godina, ali takodje nikada neću prećutati laži i brutalne napade na mene, ko god ih vodi i u čijem god da su interesu“, kazao je Stefanović.

On je dodao da je tužio sve one medije koji su ga, kako je ocenio, „brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom“ i time doveli u opasnost njega, njegovu porodicu i decu, „a državi nanosili ogromnu štetu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.