U trendu

N1: Hil rekao Dačiću da će saradnja SAD sa BIA biti duboko zamrznuta

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da će saradnja SAD sa srpskom Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) biti „duboko zamrznuta“, pošto kadrovska rešenja u toj obaveštajnoj službi predstavljaju veliki problem za Vašington, saznaje televizija N1.

Beograd je slične poruke od američkih zvaničnika dobio više puta, a najnovija je stigla od Hila prilikom susreta s Dačićem 5. januara, navodi televizija N1, koja se poziva na pouzdane diplomatske izvore.

Hil je Dačiću rekao i da SAD žele da intenziviraju saradnju sa nekim drugim resorima Vlade Srbije, među kojima je Ministarstvo unutrašnjih poslova, i da će u tom cilju ubrzo organizovati posetu ministra policije Bratislava Gašića Vašingtonu.

Gašić je bio na mestu direktora BIA do izbora nove Vlade Srbije 26. oktobra 2022. godine, kada ga je zamenio Aleksandar Vulin, dotadašnji ministar policije poznat po proruskim stavovima.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza optužio je Vulina da je u maju 2021. godine, kao ministar policije, organizovao praćenje i prisluškivanje grupe ruskih opozicionara i da je transkripte prisluškivanih razgovora potom predao sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu. Rezultat je bilo hapšenje grupe ruskih opozicionara, a njen lider Andrej Pivovarov osuđen je na pet godina zatvora.

Dok je bio ministar policije, Vulin je krajem 2021. u Moskvi sa Patruševim dogovorio formiranje zajedničke radne grupe za borbu protiv „obojenih revolucija“, odnosno pobuna naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.