U trendu

Na danaĆĄnji dan 17. februar

1600 – Italijanski filozof, astronom i matematičar Djordano Bruno (Giordano) spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

1653 – Rodjen je kompozitor i violinista Arkandjelo Koreli (Arcangelo Corelli), osnivač bolonjske violinske ĆĄkole i najznačajniji italijanski kompozitor u 17. veku baroknih dela za gudačke instrumente.

1673 – Francuski komediograf i glumac Ćœan Batist Poklen Molijer (Jean Baptiste Poquelin Moliere), umro je poĆĄto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji „UobraĆŸeni bolesnik“. Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao je viĆĄe od 30 pozoriĆĄnih komada medju kojima su najpoznatiji „Učene ĆŸene“, „Tartif“, „Don Ćœuan“, „Mizantrop“.

1836 – Prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavniĆĄtvo, pod nazivom „Srpska agencija“, osnovano je u BukureĆĄtu ukazom kneza MiloĆĄa Obrenovića. Njen ĆĄef je bio Mihajlo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1856 – U Parizu je umro nemački pesnik Hajnrih Hajne (Heinrich Heine), jedan od najvećih liričara 19. veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i imala je ogroman uticaj na evropsko pesniĆĄtvo („Knjiga pesama“, „Romansero“, „Ata Trol“, „Nemačka, zimska bajka“).

1864 – JuĆŸnjačka podmornica „Hanli“ je u Američkom gradjanskom ratu u Čarlstonu u JuĆŸnoj Karolini potopila torpedom severnjački brod „Hustanik“, ĆĄto se smatra prvim uspeĆĄnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji.

1909 – U tvrdjavi Fort sil u Oklahomi je umro poslednji poglavica Apača Gojatlaj (Goyathlay, „Onaj koji zeva“), poznatiji kao DĆŸeronimo (Geronimo). Kao vodja plemena Čirikahua, predvodio je nekoliko ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

1916 – Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1966 – Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1972 – Donji dom britanskog parlamenta doneo je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici (kasnije Evropska unija).

1979 – Kina je napala Vijetnam reagujući na upad vijetnamskih snaga u KambodĆŸu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog reĆŸima Crvenih Kmera. Tri sedmice kasnije bila je prisiljena da povuče svoje trupe.

1982 – Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optuĆŸio je nekadaĆĄnjeg saborca DĆŸoĆĄuu Nkoma (Joshua), za učeơće u zaveri i isključio ga iz vlade. Mugabe i Nkomo su se sedamdesetih godina zajedno borili protiv rasističke vladavine belaca u JuĆŸnoj Africi.

1990 – Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivĆĄeg predsednika drĆŸave Gustava Husaka, bivĆĄeg premijera Ljubomira Ć trougala (Lubomir Strougal) i joĆĄ 20 visokih funkcionera koji su doĆĄli na vlast posle sovjetske vojne intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

1992 – Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali (Boutros-Ghali) je preporučio razmeĆĄtanje 13.000 pripadnika medjunarodnih mirovnih snaga na teritoriji bivĆĄe Jugoslavije.

1995 – Albanci u Tetovu, u Makedoniji, počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna tamoĆĄnji ilegalni „Albanski univerzitet“. U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povređen.

1999 – Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza, NATO je utvrdio operativni plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo, pod nazivom „Zajednički čuvar“ (Joint guardian). Načelnik GeneralĆĄtaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić je naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaĆĄtitu drĆŸavne granice i odbranu teritorijalnog integriteta SRJ.

2002 – Prelaskom na evro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio njena valuta.

2003 – Po nalogu haĆĄkog Tribunala na Kosovu su uhapĆĄeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapĆĄenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optuĆŸnicu zbog zamene identiteta.

2004 – Umro je bivĆĄi predsednik Meksika Hoze Lopez Portiljo (Jose Portillo).

2006 – Oko 1.800 ljudi nestalo je u bujici blata na jednoj farmi na istoku Filipina.

2008 – Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Do kraja 2008. Kosovo su priznale 53 drĆŸave, medju kojima su SAD, Australija, Avganistan, Turska, Albanija, Senegal i 20 članica Evropske unije.

2009 – U Tribunalu UN u Pnom Penu (KambodĆŸa) počelo je sudjenje Kaing Guek Eavi, prvom od pet lidera „Crvenih Kmera“, odgovornih za smrt viĆĄe od 1,7 miliona ljudi. Sudjenje je počelo tri decenije posle vladavine ĆĄefa tog reĆŸima, Pola Pota.

2012 – Nemački predsednik Kristijan Vulf (51) podneo je ostavku poĆĄto je drĆŸavno tuĆŸilaĆĄtvo Hanovera podnelo zahtev da mu se oduzme imunitet, da bi protiv njega bila pokrenuta krivična istraga. Kancelarka Angela Merkel je time drugi put ostala bez ĆĄefa drĆŸave.

2014 – Argentinska agencija za radiodifuziju odobrila je plan da se vodeća latinoamerička medijska grupa „Klarin“ podeli na ĆĄest delova, ĆĄto se smatra početkom procesa protiv medijskih monopola u toj zemlji.

2015 – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i poziva na poĆĄtovanje sporazuma o primirju iz Minska.

2020 – Preminuo je Hari Greg (Hanry Gregg) nekadaĆĄnji golman Mančester junajteda, koji je preĆŸiveo avionsku nesreću na minhenskom aerodromu 1958. kada su poginula 23 putnika među kojima osam igrača njegovog kluba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.