U trendu

Na Fakultetu političkih nauka počeo okrugli sto o izbornim uslovima

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas je počeo treći po redu okrugli sto – o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti „Pristup medijima i njihova kontrola“ a predvidjeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Djukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih gradjana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biće sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima „Chatham House“.

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima gradjana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) juče su predložili organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima „Jedan od pet miliona“.

SzS smatra organizovane okrugle stolove neobavezujućim bez konkretnih potpisanih dokumenata te ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, saopštili su iz SzS.

Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa ne učestvuje na okruglom stolu jer razgovori nisu javni u celosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar