U trendu

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji postignut potreban cenzus

 Državna izborna komisija (DIK) Makedonije objavila je da je danas do 18.30 na izborima za predsednika države glasalo oko 44,5 odsto birača, čime je pola sata pre zatvaranja glasačkih mesta prevazidjen potreban census.

„Do 18.30 i neka miunuta kasnije na glasanje je, na osnovu 97,61 obrajdenih biračkih mesta, izašlo 795,575 gradjana ili procentualno 44,5 odsto birača. Očekujem da u pola sata ima još neki glas više i sa tim da završimo današnji dan“, rekao je prdsednik DIK Oliver Derkoski na konferneciji za novinare.

On je istakao da u momentu kada se zatvaraju biračka mesta u celoj državi može da  konstatuje da je današnji dan prošao „stvarno dobro, mirno dostjanstveno i bez nekih većih neregularnosti“. „Na biračkim mestima u stvari nije bilo nikavih prijava neregularnosti, a ono što se dešava okolo nije stvar DIK-a“, rekao je Derkoski i pozvao, da ako neko ima primedbe, da ih prijavi.

Gradjani Severne Makedonije na predsedničkim izborima biraju izmedju kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

Na šestim predsedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasalo se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su bila otvorena od 7.00 do 19.00. U Ohridu i Novom Selu gradjani su glasali i za gradonačelnika.

Izbore u Severnoj Makedoniji nadgleda 3.381 makedonskih posmatrača i oko 520 stranih, a za izveštavanje je akreditovano i 60 stranih novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.