U trendu

Na sudjenju Tačiju i ostalima svedočiće 71 zaštićeni svedok

Očekuje se da će 71 zaštićeni svedok svedočiti u Specijalnom sudu u slučaju protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sud je svim tim osobama dodelio status zaštićenog svedoka, pa shodno tome njihova svedočenja neće biti prikazana javnosti na isti način kao i njihov identitet, pišu kosovski mediji.

Advokat bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Dejvid Huper, osporava način na koji je Specijalni sud postavio 71 svedoka u predmetu protiv njega i trojice drugih optuženih.

On ima primedbu da pretpretresni sudija nije pojedinačno procenio okolnosti za svakog svedoka, već da je odluku doneo u uopštenom obliku i da se oslanjao na „subjektivni strah uopšten u neosnovanim izjavama“.

Ovaj argument odbrane osporilo je Specijalizovano tužilaštvo, rekavši da je sudija pojedinačno procenio da li je obelodanjivanje svedoka deo rizika i da se advokat Huper netačno pozivao na navodne činjenice.

Prema Huperu, takva odluka pretpretresnog sudije nije uzela u obzir princip proporcionalnosti mera zaštite svedoka i na taj način značajno uticao na sposobnost odbrane da efikasno istražuje dokaze na sudu.

Inače, pretpretresni sudija usprotivio se pre nekoliko dana zahtevima odbrane Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija za privremeno puštanje iz pritvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar