U trendu

NADA: Nadležni da saopšte procene uticaja požara u Vinči na životnu sredinu i zdravlje gradjana

Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), pozvala je danas Vladu Srbije i gradske vlasti Beograda da javnosti saopšte koliko će požar na deponiji u Vinči uticati na životnu sredinu i na zdravlje gradjana.

NADA je upitala i na kakvu vrstu medicinske pomoći i o čijem trošku, mogu da računaju svi stanovnici Beograda čije je zdravlje, kako se navodi, „ugroženo nesposobnošću i nemarom gradskih i republičkih vlasti“.

Upitali su i koliko iznosi procenjena emisija policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dioksinskih i furanskih derivata sa deponije tokom trajanja požara kao i koliko će, i u kom roku, biti procenjena incidenca i kojih bolesti, a do kojih dovode proizvodi dospeli u vazduh kao posledica požara u Vinči.

Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je ranije danas da je na deponiji u Vinči nastavljeno „dogašavanje požara“ koji je, kako se navodi, i dalje dubinskog karaktera.

Navodi se i da se na osnovu dnevnog izveštaja Gradskog zavoda za javno zdravlje o stanju zagadjenosti vazduha (za juče) od 8.00 do 20 časova, „izračunavanjem indeksa kvaliteta, vazduh za navedeni period može oceniti kao odličan“.

Požar na deponiji u Vinči je izbio 7. avgusta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.