U trendu

NADA: Najava prijema Kosova u SE posledica prihvatanja evropskog sporazuma

Koalicija NADA ocenila je danas da je vlast u Srbiji prihvatanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije omogućila da se olakša i ubrza prijem Kosova u Savet Evrope.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je u saopštenju da je nakon prihvatanja sporazuma EU o Kosovu „krajnje logično“ bilo da Zapad ubrza prijem Kosova u Savet Evrope jer se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavezao sporazumom da se zvanični Beograd neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji.

„Nepriličan, blag i sraman je odgovor ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će Srbija odgovoriti tako što se neće pojaviti na sastanku Saveta Evrope u Strazburu. Ovo je tek prva i najsvežija potvrda da prihvatanjem sporazuma Srbija ništa ne dobija, nego se samo ubrzavaju aktivnosti EU na potpunom izdvajanju Kosova i Metohije iz sastava Srbije“, naveo je Jovanović.

Lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović kazao je da je najava prijema Kosova u Savet Evrope ogolila je „pogrešnu politiku“ koju vodi Vučić.

„Prihvatanje sporazuma koje on pravda kao kompromis, samo je ubrzalo put ka nezavisnosti Kosova. Ovaj primer pokazuje da su EU i SAD prihvatanje sporazuma doživele kao slabost Srbije i zeleno svetlo da je potpuno ponize i čerupaju njenu teritoriju“, kazao je Mihailović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.