U trendu

Nadzorni odbor donjeg doma Kongresa SAD tražio od Jeremića dokumenta o Hanteru Bajdenu

Nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD, u kojem opoziciona Republikanska stranka ima većinu, zatražio je od bivšeg šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića dokumentaciju u vezi sa sinom predsednika SAD Hanterom Bajdenom (Hunter Biden) i razgovore sa osobljem.

Pismo na pet stranica, u čiji posed je došao En-Bi-Si (NBC) njuz, poslato je Jeremiću, predsedniku opozicione Narodne stranke koji je bio predsednik Generalne skupštine UN od 2012. do 2013. godine.

Predsedavajući Odboru Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost, republikanac Džejms Komer (James Comer) nazvao je Jeremića „ključnim svedokom u istrazi“ poslova članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena.

„Prethodno svedočenje gospodina Jeremića o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim šemama podmićivanja upozorava da možda postoje dokazi da su Bajdenova porodica i saradnici prodavali uticaj i pokušavali da prodaju pristup, između ostalog i pojedincima povezanim sa Komunističkom partijom Kine“, naveo je Komer.

Ako je predsednik Bajden „kompromitovan dogovorima sa stranim protivnicima“, to predstavlja „jasnu pretnju po nacionalnu bezbednost“ SAD, dodao je Komer.

„Nadzorni odbor je posvećen transparentnosti i odgovornosti u slučajevima rasipanja, prevara i zloupotreba na najvišim nivoima vlasti. Dokumenta gospodina Jeremića su ključna za ovu istragu“, naveo je Komer.

Pismo se odnosi na slučaj Patrika Hoa, bivšeg šefa kineske energetske kompanije, osuđenog 2018. za kršenje zakona o koruptivnim praksama sa strancima.

Jeremić je svedočio na suđenju Hou, rekavši da ga je ta energetska kompanija angažovala kao konsultanta i da je pokušao da upozna neke pojedince sa Hanterom Bajdenom, ali nije poznato da li je taj sastanak održan.

I Bela kuća i predstavnik Hantera Bajdena odbili su da komentarišu slanje pisma Jeremiću, koji takođe nije odgovorio na zahtev NBC njuza za komentar.

Vašington post je 2022. objavio da potencijalni energetski projekti Hantera Bajdena o kojima je razgovarao sa Hoovom kompanijom „nikad nisu urodili plodom“.

Vol strit džurnal je 2020. pisao da „korporativni spisi u koje je imao uvid ne pokazuju da je Džozef Bajden imao bilo kakvu ulogu“ u tome.

U mejlu koji je poslao Vašington postu, Jeremić je naveo da poznaje i Hantera Bajdena i Je Đijanminga, saradnika Patrika Hoa koji je direktor kineske energetske kompanije CEFC, ali da nije učestvovao u njihovom upoznavanju, navodi NBC njuz.

Predstavnici republikanaca sprovode istragu sa ciljem da utvrde stepen umešanosti Džozefa Bajdena u poslove njegovog sina, uključujući poslednje dve godine, otkako je postao predsednik SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar