Nagrada Osvajanje slobode Danici Vučenić

Foto: Beta

Nagrada „Osvajanje slobode“, koja se dodeljuje ženama zaslužnim za afirmaciju demokratije, ljudskih prava i tolerancije u političkoj komunikaciji, svečano je dodeljena novinarki Danici Vučenić večeras u „Mikser Hausu“.

Vučenić, autorka emisije „Jedan na jedan“ na Radio-televiziji Vojvodine koja je u martu napustila novinarstvo, izjavila je da ima utisak da je nagradu dobila za poraz, i da se smatra „poraženom novinarkom“.

„Ako profesionalni poraz mogu na bilo koji način da smestim u kontekst slobode, onda mogu da kažem da sam osvojila taman toliko slobode da sama odredim vreme svog odlaska“, kazala je ona, primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice i predsednice žirija, profesorke Danice Popović.

Nagradu je dodelio Fond Maja Mariščević-Tasić po jubilarni, petnaesti put, a žiri su činile ranije dobitnice, među kojima su Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, novinarke Olja Bećković i Brankica Stanković.

Priznanje se tradicionalno dodeljuje 24. septembra, na dan kada su 2000. godine održani izbori na kojima je poražen tadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar