U trendu

Najava Prištine: Tužićemo Srbiju za genocid

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da Priština namerava da tuži Srbiju za genocid, kao i da je spremna da godinama čeka na sporazum koji će, kako veruje, obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova.

Vjosa Osmani je, u intervjuu za „Ajriš tajms“, rekla da smatra i da je razmena teritorija nemoguća, ocenjujući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja“.

Ona je navela da Priština želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i „sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca“ koji su im prethodili.

„Mi ćemo se pripremati kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budemo spremni na to, pravno i u smislu dokaza. Svedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu i to je jasno“, kazala je Vjosa Osmani.

Ona je dodala da bi pravda za „13.000 ljudi, stradalih u sukobu, milion raseljenih ili prognanih i 1.600 onih koji se i dalje vode kao nestali“ morala da bude osnova za sporazum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, dodajući da je to uslov za obe strane da se na kraju pridruže Evropskoj uniji.

Poručila je i da je  Priština spremna da, ako je potrebno, godinama čeka na kvalitetan sporazum koji će obezbediti da Beograd prizna nezavisnost tzv. Kosova bez ikakvih promena njegovih trenutnih granica.

Vjosa Osmani je rekla da je prioritet Prištine pitanje nestalih, kao i ratne odštete za, kako tvrdi dalje u intervjuu, „sva razaranja koja je Srbija prouzrokovala na Kosovu, i to ne samo tokom rata, već od 1989. godine, kada je Milošević došao na vlast i predvodio sistem sličan aparthejdu“ na KiM, preneo je Tanjug.

Prema njenim rečima, kada dođe vreme da delegacija iz Prištine sedne sa predsednikom Srbije, prvo pitanje koje će postaviti biće „gde su naši voljeni?“

Ona je dodala da kosovski lideri sada analiziraju istoriju razgovora sa Beogradom, kojim posreduje EU, kako bi pripremili buduće pregovore za, kako kaže, poboljšanje života građana na KiM i obezbedili ključne komponente, što su, prema njenom mišljenju, „uzajamno priznanje Kosova i Srbije i njihovih trenutnih granica“.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila je da deli, kako je rekla, ekspanzionistički način razmišljanja Slobodana Miloševića.

„Mislim da sprovodi sličnu strategiju na različite načine, očigledno ne ratom i uništavanjem i nasiljem, već drugačijom strategijom, koja i dalje ima za cilj da zauzme više teritorija i nije ga zaista briga za sudbinu ljudi“, tvrdi Vjosa Osmani.

Navela je i da je njen prioritet da obezbedi vakcine protiv virusa korona i poručila međunarodnim partnerima da se „ne možemo usredsrediti, a ni oni ne bi trebalo, na dijalog, dok ljudi umiru“.

„Vakcine su nam potrebne trenutno, ne dijalog“, rekla je Vjosa Osmani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.