U trendu

Najmanje četvoro mrtvih u sukobima Kirgizije i Tadžikistana zbog pristupa vodi(VIDEO)

Najmanje četiri osobe su danas poginule i desetine su povredjene u pograničnim sukobima Kirgizije i Tadžikistana zbog pristupa vodi.

Vojnici dve zemlje su veći deo dana razmenjivali vatru oko objekta za vodosnabdevanje blizu sela Kok-Taš, na zapadu Kirgistana.

Dve zemlje su se tokom dana uzajamno optuživale za sukobe, uključujući prekogranična granatiranja.

Više od 800 gradjana Kirgizije evakuisano je iz nekoliko sela zahvaćenih sukobima, proisteklih iz najnovijih tenzija dve bivše sovjetske republike.

Zvaničnici dve zemlje posle podne su proglasili obustavu vatre i dogovorili se da povuku vojnike iz te oblasti.

Ministarstvo zdravlja Kirgizije navelo je da je jedna osoba poginula i da je 45 povredjeno u sukobima, prenela je ruska agencija TASS.

Vlasti Tadžikistana su saopštile da su tri državljanina poginula i da je 31 povredjen, uključujući gradonačelnika Isfare, prenela je agencija RIA Novosti.

Veliki deo granice dve zemlje nije obeležen, što dovodi do oštrih sporova oko prava na korišćenje vode, zemlje i pašnjaka.

Delegacije dve zemlje su prethodnih godina održale nekoliko rundi pregovora, ali nisu postigle dogovor.

Tadžikistan je optužio vojsku Kirgizije da je prva otvorila vatru na graničare i da je želela da zauzme spornu oblast.

S druge strane, vlasti Kirgizije navode da je sukob počeo juče, kada su zvaničnici Tadžikistana pokušali da postave kamere za nadgedanje objekta za vodosnabdevanje.

Obe zemlje tvrde da njima pripada oblast oko rezervoara vode, a taj spor je star nekoliko decenija i započet je u vreme dok su Kirgizija i Tadžikistan bili deo Sovjetskog Saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.