U trendu

Najnovije istraživanje: Ko su prijatelji, a ko neprijatelji Srbije

U istraživanju Instituta za evropske poslove građani su se izjašnjavali o tome ko je prijatelj, a ko neprijatelj Srbije u Evropskoj uniji. Više od 60 odsto ispitanika smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa Unijom, ali je podrška ideji odlaska iz zemlje veća nego ulasku u Evropsku uniju.

Kako prenosi RTS, godina ulaska Srbije u EU neretko građanima izgleda kao pokretna meta. Od predaje zahteva za članstvo prošlo je 10 godina i više od pet godina od otvaranja pregovora.

Ako bi danas bio raspisan referendum o članstvu – 48 odsto ispitanika navodi da bi glasalo „za“, 35 odsto ima suprotan stav, devet odsto ne bi izašlo na glasanje, dok osam odsto njih ne zna kako bi glasalo.

Odnose Evropske unije i Srbije nisu dobili ni trojku.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove kaže da su građani kao najveće prijatelje naše zemlje naveli Grčku, Nemačku, Španiju, Italiju.

„Grčka je zemlja članica EU sa kojom građani imaju najviše kontakata u jednoj godini. Takođe, to je zemlja u kojoj je pravoslavlje glavna vera i sa tim se građani Srbije poistovećuju“, kaže Naim Leo Beširi.

Objašnjava da se Grčka i Nemačke iz godine u godinu rotiraju na vrhu ove liste.

„U Nemačkoj bi voleli da žive, ukoliko bi otišli iz Srbije. A, svi imamo prijatelje i rođake koji žive u Nemačkoj. I kada građani Srbije traže posao u inostranstvu, biraju Nemačku“, dodaje Naim Leo Beširi i navodi da, zbog velikog izvoza i uvoza, najviše kontakata imamo sa nemačkim proizvoda.

Tu su, dodaje, i stereotipi o Nemcima kao preciznim ljudima i onima koji poštuju ugovore i svoje zaposlene.

Na pitanje koja država u Evropskoj uniji nam je najveći neprijatelj, odgovor glasi: Hrvatska, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Belgija…

Iz Instituta za evropske poslove objašnjavaju da je Hrvatska godinama unazad na prvom mestu – zbog nerešenih bilateralnih odnosa, pitanja nestalih, ratnih zločina, granica. Međutim, napominju da se iz godine u godinu taj procenat smanjuje.

Što se tiče Velike Britanije, ona je, prema ovom istraživanju, „neprijatelj broj dva“ – zbog jakog stava o nezavisnosti Kosova i zbog toga što građani Srbije slabo putuju u tu zemlju, jer je viza skupa i teško ju je dobiti.

Naim Leo Beširi obrazložio je za RTS to što se Nemačka nalazi visoko i na listi prijatelja i na listi neprijatelja. Ističe da su razlozi za to što građani Nemačku smatraju odgovornom za sve ono što se dešavalo za vreme Drugog svetskog rata, ali i zbog velikog prisustva nemačkih privrednika u Srbiji (što deo građana može smatrati negativno), kao i čvrst stav o Kosovu.

Na pitanje sa kojom susednom državom imamo najlošije odnose, odgovori glase: Hrvatska, Albanija, Crna Gora, svaka država…

Zanimljivo je to da je Albanija druga na ovoj listi, iako Srbija nikada nije imala bolje odnose sa tom zemljom.

Odnosi sa Albanijom se percipiraju kao odnosi prema Albancima, koji su negativni zbog Kosova, naveo je Naim Leo Beširi.

A, na pitanje sa kojom susednom državom imamo najbolje odnose, građani su naveli Mađarsku, BiH, Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku.

„Što je veća interakcija na visokom nivou, veća je percepcija građana. I pozitivne poruke vrlo često utiču na njihovo mišljenje. Imamo intenzivnu interakciju predsednika Srbije i premijera Mađarske, ali u Srbiji živi i veliki broj Mađara koji zemlju odakle potiču smatraju prijateljskom“, rekao je Naim Leo Beširi.

Ističe i da negativne političke poruke utičku negativno na stav građana o nekoj zemlji i njenom narodu.

„Velika odgovornost je na političarima, pre svega ministrima, predsednici vlade, predsedniku, da šalju pozitivne i umerene poruke kada se obraćaju drugim zemljama u regionu. Bez obzira na to da li o tome govore u zemlji ili inostranstvu, to svakako dolazi do građana“, rekao je Naim Leo Beširi.

(RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.