U trendu

Najviši zvaničnici Kosova čestitali novom predsedniku SAD

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani čestitala je novom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, Džozefu Bajdenu današnje preuzimanje dužnosti.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je „Amerika sinonim za demokratiju i promociju vrednosti“, dok odlični odnosi Kosova sa SAD, po njenim rečima, „nisu samo prijateljski, već i egzistencijalni“.

„Na čelu s nama savezničke države, Sjedinjenih Američkih Država, od danas je kosovski prijatelj, predsednik Džo Bajden“, napisala je Osmani.

U čestitki Bajdenu lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, poručio je da će slediti njegova uputstva suočavajući se sa uobičajenim izazovima.

„Dok budete preduzimali korake kod kuće da prevazidjete podele i izlečite svoju naciju, vaši saveznici u inostranstvu će se ugledati na vaše smernice i korake dok se suočavamo sa zajedničkim izazovima“, navodi se u Kurtijevom pismu Bajdenu.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj, na Tviteru je napisao da je „Bajden simbol demokratije i stabilnosti“ i da „Kosovo ima sreću da uživa njegovo prijateljstvo“.

„Danas se celo Kosovo pridružuje američkom narodu u proslavi ovog istorijskog dana. Vi ste simbol demokratije i stabilnosti i srećni smo što smo vaši prijatelji“, naveo je on.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, nazvao je inauguraciju predsednika Bajdena dogadjajem od globalnog značaja i zahvalio mu zbog kontinuiranog doprinosa Kosovu i rešavanju albanskog pitanja.

„Nadamo se da će put Kosova u NATO, EU i UN biti prioritet, na vrhu američke agende i da će sve biti rešeno tokom mandata Džoa Bajdena. Verujem da ćemo dalje jačati strateške veze Sjedinjenih Država i Kosova“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.