U trendu

Naredne nedelje biće objavljeni novi Ustavni amandmani u oblasti pravosudja

Ministarstvo pravde objaviće u toku naredne nedelje novi tekst nacrta Ustavnih amandmana koji se odnose na pravosudje, a koji su uskladjeni sa preporukama Venecijanske komisije, objavio je dnevni list „Politika“ u izdanju od četvrtka.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za taj list da Vlada Srbije treba do kraja meseca da uputi inicijativu Skupštini Srbije da se promeni Ustav.

„To znači da Vlada inicira da se odredjene odredbe Ustava menjanju, bez podnošenja konkretnog teksta ustavnih amandmana. Nakon toga, skupština treba da se dvotrećinskom većinom izjasni da li je spremna da udje u promene Ustava, odnosno da prihvati Vladinu inicijativu“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da ako Skupština inicijativu usvoji, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo priprema tekst budućeg Ustava koji će biti stavljen na javnu raspravu, koju organizuje Skupština.

„Nakon toga, poslanici ponovo treba da se dvotrećinskom većinom izjasne da li će prihvatiti tekst Ustavnih amandmana“, rekla je Kuburović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.