U trendu

Narodna stranaka: Dogovor o izborima nije blizu, ostajemo u dijalogu dok postoji šansa

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da „nije blizu“ dogovor o izbornim uslovima u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima i da ta stranka od početka nije gajila velika očekivanja, ali da će učestvovati u tom procesu dok god postoji i „promil mogućnosti“ da se dogovor postigne, jer je to značajno prvenstveno za građane Srbije i njihovo pravo da slobodno biraju svoje predstavnike.

„Narodna stranka i grupacija stranaka sa kojom smo nastupili zajedno u dijalogu ostaje na razgovorima jer smo od početka veoma ozbiljno pristupili dijalogu i trudili se da da budemo maksimalno konstruktivni, a uvek možemo da napustimo dijalog ako se ništa ne bude promenilo. Sa pregovora se može izaći samo jednom“, rekao je Aleksić novinarima ispred Palate Srbije posle današnje runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evropskih parlamentaraca.

Mi očekujemo da postignemo nekakav rezultat, a da li će ga biti danas, to ne izgleda prilično realno. Ne verujem da će se danas nešto epohalno dogoditi, ali sa obzirom da su nam predstavnici vlasti još jednom ponovili datum održavanja izbora, 3. april, poslednji rok za dogovor je 3. oktobar“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao da „Narodna stranka i opozicija traže, paradoksalno, traže da vlast poštuje zakone i da institucije rade svoj posao“.

„Dogovor najmanje zavisi od nas, a zavisi pre svega od vlasti koja je privatizovala institucije i državu, kao i od evroparlamentaraca, odnosno da li će oni imati kapaciteta da natera vlast samo da poštuje tekovine evropskih država i demokratije“, naveo je Aleksić.

„Sve što se dešava oko dijaloga potvrdjuje u kakvoj je krizi Srbija, krizi institucija i vladavine zakona, a mi tražimo alternativna rešenja, nadzorne odbore koji bi pratili izborni proces i neke druge modalitete kako bismo prevazišli krizu i stvorili uslove, odnosno kako bi građani Srbije slobodno mogli da biraju svoje predstavnike koji bi mogli da im se predstave putem medija i Javnog servisa“, rekao je Aleksić.

Na pitanje „da li razume grupaciju“ grupaciju stranaka okupljenih oko SSP-a, koja je napustila pregovore, Aleksić je odgovorio da su „neke opozicione stranke možda gajile prevelika očekivanja“.

„Mi smo od početka ušli u dijalog sa malim očekivanjima, ali sa željom da podignemo na najviši nivo to što je neophodno da se definiše kao uslov zarad izlaska na izbore. Ne bih ulazio u detalje odluke drugih opozicionih stranaka da napuste dijalog, videćemo šta će se dešavati, jer ovo nije poslednji sastanak“, rekao je Aleksić.

Upitan u kakvoj je atmosferi održan današnji sastanak, Aleksić je odgovorio da je atmosfera, ako se izuzmu predstavnici vlasti, veoma konstruktivna, ali da se „vlast ponaša u svom maniru“.

„Kao da su u skupštinskoj sali, napadaju i dalje opoziciju i pred evroparlamentarcima, tako da je ovo dobra prilika da se i evropski posrednici uvere kako izgleda pokušaj dijaloga sa vlašću i politički život u Srbiji“, rekao je Aleksić.

Aleksić je ocenio da su „evroparlamentarci u čudu“, i dodao da nisu prekidali predstavnike SNS-a, nego su ih pustili su da kažu sve što imaju, i da je to dobro, jer su „imali i šta da čuju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar