U trendu

Narodna stranka: 400 miliona za uredjenje novosadskog trga koje nije predvidjeno idejnim rešenjem

 Aktivisti Narodne stranke u Novom Sadu odrşali su danas performans ispred zgrade Srpskog narodnog pozorišta sa kog su upozorili da je za uredjenje Pozorišnog trga u tom gradu izdvojeno 400 miliona dinara a da novi prostor nije dobio izgled predvidjen rešenjem koje je pobedilo na arhitektonskom konkursu.

Performansom „Parastos za prvonagradjeno idejno reÅ¡enje uredjenja PozoriÅ¡nog trga“ ukazali su i na pravopisne greÅ¡ke na natpisima pored nove fontane, kao i na „fuÅ¡eraj“ u izradi, navodeći da postoje „vidna oÅ¡tećenja na popločanim povrÅ¡inama i nefunkcionalnim klupama“.

Članica Glavnog odbora Narodne stranke, istoričarka umetnosti Donka Stančić, rekla je da su se nakon izbora arhitektonskog rešenja dogodile izmene u projektovanju i da je na kraju postavljena fontana, a da nema drveća i zelenila.

„Nijedno drvo nije zasadjeno niti je za to ostavljeno mesto. Zamislite leto i temperaturu od 35 stepeni i da sedite na ovom trgu pored fontane koja ima pet ÅŸardinjera, za čiji sam izgled jedino tumačenje mogla da nadjem u tome da bi one trebalo da asociraju na nekadaÅ¡nja grobna mesta sa groblja koje se nekada nalazilo uz Uspensku crkvu“, rekla je Donka Stančić.

Ona je dodala da nije poznato ko je autor projekta uredjenja Pozorišnog trga.

„Ne znamo ni kako će izgledati Trg slobode, Ulica kralja Aleksandra i Modene, kao ni drugi prostori u ovoj centralnoj zoni. Da li će ovaj izvodjač nastaviti da radi ili će da se skupe i da preprojektuju ono Å¡to je dao izvodjački projekat“, upitala je članica Glavnog odbora Narodne stranke.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka i predsednik Odbora za urbanizam gradskog odbora Narodne stranke Darko Reba rekao je da je propust načinjen i time što niko nije konsultovao Srpsko narodno pozorište.

Reba je ocenio da su fontane dobra reÅ¡enja za grad, ali i da je pozicija fontane na PozoriÅ¡nom trgu „vrlo diskutabilna, kao i njen izgled“.

„Fontana je pored raskrsnice tri saobraćajno najopterećenije ulice u Novom Sadu. Sumnjam da će neko da sedi i odmara se pored fontane dok na nekoliko metara odatle stotine automobila svakog minuta izbacuju izduvne gasove“, naveo je Reba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.