U trendu

Narodna stranka: Dunav se pretvara u kanalizaciju, investitori ubijaju živi svet

Narodna stranka pozvala je danas, povodom Medjunarodnog dana Dunava, Vladu Srbije i lokalne vlasti da se prema obalama te reke odnose u interesu gradjana Srbije koji ih plaćaju, a ne u interesu investitora koji bez ikakvih kazni zagadjuju vodu i zemlju i uništavaju raznolikost biljnog i životinjskog sveta.

„Podsećamo i da dva najveća grada u Srbiji – Beograd i Novi Sad, nemaju prečistače otpadnih voda, koje završavaju u Dunavu. Gradjani zaslužuju da žive pored čistih reka, ali su obale pretvorene u otvorene kolektore fekalne kanalizacije“, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se ističe da je retko koji grad u Evropi toliko uništio svoje reke kao što se to dogodilo u velikim gradovima u Srbiji.

„Neki gradovi u Srbiji su dobili novac za izgradnju kolektora otpadnih voda, ali od toga nije bilo ništa jer je novac nenamenski potrošen“, dodaje se u saopštenju.

„Reke su zajedničko dobro svih gradjana, a ne samo povlašćenih investitora i uzurpatora svih prirodnih dobara pod zaštitom vlasti, koji nemaju ikakve obaveze prema životnoj sredini“, navela je Narodna stranka.

Kroz Srbiju protiče 10,3 odsto celokupnog toka Dunava, ali čak 92,3 odsto teritorije Srbije pripada Dunavskom slivu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.