Narodna stranka: Gradnja stanova na Makišu uništiće izvore vode, ugrožen ceo Beograd

Narodna stranka upozorila je danas da Plan detaljne regulacije dela Makiškog polja, na kojem je planirana izgradnja velikog stambenog naselja. „direktno ugrožava vodosnabdevanje Beograda“ i istovremeno povećava opasnost od direktnog izlivanja fekalija u vodonosni sloj koji prihranjuje reni bunare za snabdevanje vodom.

„Institut za vodoprivredu ‘Jaroslav Černi’ je izradio Hidrotehničko rešenje Makiškog polja u kojem se jasno navodi da je u široj zoni zaštite dozvoljena gradnja stanova ako su udaljeni dva kilometra od linije reni bunara. Gradnja je, medjutim, predvidjena na manjoj udaljenosti, što se kosi sa stavom instituta“, rekao je član Odbora Narodne stranke za ekologiju dr biotehničkih nauka Aleksandar Andjelković.

Andjelković je dodao da je funkcionisanje vodoizvorišta na Makišu „direktno ugroženo“ i rešenjem Ministarstva zdravlja kojim su „izmenjene pozicije granica sanitarne zaštite beogradskog vodoizvorišta“.

Kako je istakao, vodosnabdevanje će biti ugroženo i jer nije planirana izgradnja pogona za preradu otpadnih komunalnih voda, dodajući da je „neverovatno da se na takvom mestu planira gradnja stambenog kompleksa vrednog više od 800 miliona evra, a da nije predvidjeno jedno takvo postrojenje“.

„Ali se zato planira uvodjenje novoizgradjene kanalizacije u već postojeću, koja i dalje izliva fekalije bez prerade direktno u Savu i Dunav. Na kanalizacionim kolektorima često se dogadjaju havarije, pa se nameće pitanje kuda će oteći kanalizacione vode ako se to dogodi? Odgovor je u vodonosni sloj koji prihranjuje reni bunare“, rekao je Andjelković.

On je podsetio da su pogoni za preradu pijaće vode „Makiš“ i sada preopterećeni i u letnjim mesecima mnoge opštine imaju restrikcije pijaće vode, a da će takav sistem biti „dodatno opterećen jer će snabdevati još nekoliko desetina hiljada porodica“.

„Nažalost, na ova pitanja od nadležnih organa nećemo dobiti odgovore jer je javna rasprava zakazana za sredinu decembra, u vreme mera protiv epidemije kojima je broj učesnika javne rasprave ograničen na najviše pet ljudi“, rekao je Andjelković.

„Pozivamo Gradsku upravu da se rasprava odloži do prestanka krizne epidemiološke situacije, jer ovakvi projekti nisu za potcenjivanje i njihova aljkava realizacija neće nikome doneti dobro“, zaključio je Andjelković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.