U trendu

Narodna stranka: Hitno povući iz procedure falsifikat Zakona o upravljanju otpadom

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić i poslanica te stranke Ivana Parlić tražili su danas hitno povlačenje predloga izmena Zakona o upravljanju otpadom, navodeći da je reč o „čistom falsifikatu“, i najavili da će podneti krivične prijave protiv ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.

Narodna stranka je saopštila da je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije rekao da je „Republički sekretarijat za zakonodavstvo dao svoje mišljenje na tekst zakona koji mu je podnet 17. novembra 2022. godine, a onda je 30. decembra 2022. godine na sednicu Vlade stigao suštinski izmenjen tekst zakona bez novog mišljenja nadležnih institucija, što je suprotno poslovniku o radu Vlade“.

„To znači da je reč o falsifikatu koji je stigao i u Skupštinu“, rekao je Aleksić.

Poslanica Ivana Parlić je rekla da je „falsifikatom zakona“ omogućena retroaktivna primena tog akta i to u korist kompanije „Eliksir“ iz Šapca koja je 22. marta dobila integrisanu dozvolu koja nije mogla biti izdata u skladu s važećim zakonom, pa se sada zakon menja da bi se „ispeglala ta nezakonitost“.

Narodna stranka navodi da će podneti krivičnu prijavu protiv ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, državne sekretarke Sandre Dokić, državne službenice Mirjane Todorović i načelnice Odeljenja za normativne poslove Tatjane Kaluđerović, „zbog osnovane sumnje da su sa predumišljajem podvalile Vladi akt koji nije prošao sve procedure“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.