U trendu

Narodna stranka i SSP: Najava rebalansa je znak kolapsa budžeta Grada Novog Sada

Opozicione Narodna stranka i Stranka slobode i pravde (SSP) su danas kritikovale najavu rebalansa budžeta Grada Novog Sada i ocenile da je reč o „kolapsu“ gradskog budžeta.

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković je u saopštenju naveo da je gradonačelnika Miloša Vučevića, prilikom dolaska na vlast dočekao suficit, a da je „sada očito da gradske finansije vodi u pravcu deficita“,

Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, je naveo da „namešteni tenderi“ vode novosadski budžet u deficit, jer od njih, kako je ukazao, “ imaju koristi pojedinci i firme bliske Vučeviću“.

Rekao je da je „sramotno i nedopustivo“ da Vučević „preti“ novosadskim sudijama sugerišući, kako je kazao, koji ishod sudskih sporova izmedju gradjana i gradske uprave, u postupcima eksproprijacije, smatra poželjnim i pravičnim.

Novaković je ocenio da je “najupečatljiviji primer bagatelisanja” javnih finansija izgradnja novog mosta u Novom Sadu, u saradnji sa kineskim kompanijama.

Naveo da je „prvo novosadskoj javnosti predočeno da će most koštati 130 miliona evra“ a da je potom, na ceremoniji potpisivanja ugovora navedeno da je ugovor „težak“ 175,5 miliona evra.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik je juče rekao da je „sve poskupelo“ i da postoji realna mogućnost da most bude još skuplji.

Novosadski odbor SSP-a je u odvojenom saopštenju upitao šta se to izdešavalo sa više od 35,8 milijardi dinara za nepunih šest meseci, kada mora da se radi rebalans za oko dve milijarde dinara.

“Došli smo do toga da je rat u Ukrajini izgovor za sve što ne valja. Kriza jeste na globalnom nivou, ali nije sve baš tako“, naveo je SSP.

Smatraju da „odgovornost za kompletno loše rukovodjenje gradom datira od ranije“, od, kako su naveli, „netransparentnog trošenja novca poreskih obveznika, preko (loše) bezbednosti u gradu, komunalnih problema, (i) burazerskog nameštanja tendera“.

Ocenili su i da je opstanak gradskih javnih preduzeća doveden u pitanje.

Upitali su Vučevića “da li je svestan da je dugogodišnje sistemsko urušavanje Novog Sada došlo na naplatu”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.