U trendu

Narodna stranka: Krediti, omča oko vrata gradjana

Narodna stranka je danas saopštila da bi za Narodnu banku Srbije (NBS) trebalo da zvone zvona na uzbunu zbog činjenice da opada obim kredita privredi, a posebno za investicije, a naglo skače obim kredita koje banke odobravaju gradjanima, što može biti omča oko vrata.

„To bi trebalo da zabrine i Vladu Srbije da razume šta znače trendovi i da bar malo misli na gradjane. Da realne plate rastu onako kako lažno predstavlja režim, ne bi osiromašeno gradjanstvo hrlilo u banke da uzme keš kredit da bi plaćalo račune, rekreativnu nastavu ili udžbenike za decu ili preko potrošačkih kredita zameni staru veš mašinu ili frižider“, navedeno je u saopštenju predsednika Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislava Borovića.

Obim potrošačkih kredita gradjana popeo se na 4,7 milijardi evra, što sa 3,3 milijarde evra stambenih kredita iznosi osam milijardi, a obim kredita privredi u odnosu na prošlu godinu smanjen je za 3,6 odsto i iznosi 11,3 milijardi evra.

„Nezabeležen trend za neku iole normalnu evriopsku zemlju. Ako banke nisu zainteresovane da kreditiraju privredu posebno investicije, to mora biti briga NBS i Vlade Srbije jer kreditiranje privrede omogućuje zapošljavanje, rast proizvodnje i plata i manji pritisak na keš i potrošačke kredite“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da preskupi krediti mogu biti omča oko vrata gradjana ako se obistine realne prognoze o rastu euribor kamata što bi povećalo kamate na kredite.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.