U trendu

Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu

Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.

Ristić je u pisanoj izjavi naveo da se kosovska Agencija za privatizaciju svakim danom oglašava i hvali kako je prodala neki udeo ili neko preduzeće iz „Državnog fonda nazovi Republike Kosova“, a da niko ne spominje ko je tu imovinu stvarao, ko je ulagao u tu imovinu i „kako se to sve odvija bez bilo kakvog činjenja Republike Srbije“.

„Poslednji primer u nizu je po rečima premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija uspešna privatizacija preduzeća Brezovica. Nijedan dinar od te imovine Srbi i Srbija neće videti, niti Srbi sa Kosova i Metohije, niti budžet Republike Srbije. Bilo kakva protestna nota ili reakcija srpskih vlasti, makar i zakasnela je izuzeta iz repertoara vlasti Srpske napredne stranke (SNS)“, rekao je Ristić.

On je podsetio da je ski centar Brezovica do postupka privatizacije bio u vlasništvu Skijališta Srbije i firme „Ineks intereksport“ iz Beograda.

„Radi informisanja građana Srbije, Ski centar Brezovica nije na Kopaoniku, niti u delu srpskih opština na severu Kosova i Metohije, već na krajnjem jugu srpske pokrajine u opštini Štrpce, na Šar-planini. Pa kako to da kosovski Albanci tek 2022. godine prodaju srpsku imovinu na Šar-planini, kada smo mogli čuti od predstavnika SNS vlasti da je Kosovo davno izgubljeno i da su to učinili ‘tamo neki pre njih'“, upitao je Ristić.

Ristić je dodao da su „21. decembra 2021. godine pripadnici Kosovske policije pohapsili Srbe sa Kosova, baš u opštini Štrpce, i na taj način zastrašili Srbe i pripremili teren za prodaju bez smetnji“.

Prema njegovim rečima „vlasti u Beogradu su održale referendum 16. januara, baš na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, a kosovske vlasti su oglasile prodaju srpskog simbola hotelijerstva na Kosovu i Metohiji 9. januara, baš na dan Svetog Stefana, zaštitnika i sveca mesta Brezovica i Srba na samom jugu Srbije u opštini Štrpce“.

„Kao privrednik i čovek poreklom sa Kosova i Metohije osećam veliku brigu i zabrinutost za tamošnje Srbe i pozivam vlasti u Beogradu da pod hitno reaguju na ovu bezočnu otimačinu imovine srpskih preduzeća“, kazao je Ristić, koji je i član Predsedništva Narodne stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.