U trendu

Narodna stranka: Potvrdjene naše tvrdnje da je Institut Jaroslav Černi prodat Milenijum timu

Narodna stranka danas je saopštila da su potvrdjene njene tvrdnje da će kompanija Milenijum tim kupiti renomirani Institut za vodiprivredu „Jaroslav Černi“ kako bi se izvršila „stručna legalizacija“ naprednjačkog projekta naselja Beograd na vodi.

U saopštenje je odbornik te stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović naveo da „kupovina Instituta ima isključivo za cilj da se samom državnom vrhu omogući nesmetana izgradnja planirane trase beogradskog metroa čije se linije ukrštaju upravo na području naselja Beograd na vodi i planiranog stambenog naselja na području vodoizvorišta u Makišu“.

Ministarstvo privrede Srbije je objavilo da je potpisan ugovor o prodaji 92 odsto kapitala Instituta „Jaroslav Černi“ konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora Instituta čije uključivanje u postupak privatizacije je, po rečima Pavlovića, „imalo isključivo za cilj da da kredibilitet samoj privatizaciji“.

„Ovom prodajom stvorili su se uslovi za davanje ‘stručnih mišljenja koji će opravdati’ planirane linije Beogradskog metroa koje se ukrštaju na području naselja Beograd na vodi odnosno da investitor može vršiti slobodnu gradnju stambenog naselja u blizini vodoizvorišta Makiš“, ocenio je Pavlović.

On je naveo da ono što je sporno, i zbog čega ova privatizacija mora biti sudski ispitana, jeste razlog privatizacije Instituta koji ima strateški i regionalni značaj i koji je vodeći institut u oblasti hidrotehnike i kao takav ostvaruje dobit koja dovodi u sumnju ekonomsku opravdanost njegove prodaje.

„U poslovnoj 2020. godini Institut je ostvario ukupan prihod od oko 1,1 milijarde dinara, pa je pored razloga prodaje Instituta, javnost ostala uskraćena i za način na koji je Ministarstvo privrede izvršilo procenu vrednosti Instituta odredjujući kao početnu cenu samo iznos od 2,576 miliona evra“, kazao je Pavlović.

Podsetio je da je Narodna stranka prva obavestila javnost o nameri da se Institut proda upravo društvu Milenijum tim zbog čega je ta kompanija podnelo tužbu protiv Narodne stranke.

„Vreme je pokazalo da je Narodna stranka bila u pravu i da su naši navodi sada dokazani, te ćemo nastojati da dokažemo i sve ostale navode koji se odnose na činjenicu da je Milenijum tim favorizovan od strane samog državnog vrha Srbije, odnosno povezanost vlasnika te kompanije i samog državnog vrha na čelu sa Sinišom Malim“, naveo je Pavlović u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.