U trendu

Narodna stranka pozvala sve odbornike Skupštine Beograda da podrže predlog za smenu Šapića

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović pozvao je danas sve odbornike da podrže inicijativu za sazivanje posebne sednice gradskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Pavlović je ocenio da je smenjivanje Šapića „u interesu Beogradjana“ pošto su istraživački mediji objavili da je nezakonito legalizovana zgrada u vlasništvu gradonačelnika.

„Nije bitno ko potpisuje zahtev, nego je važno šta se zahteva, a reč je o zahtevu za razrešenje osobe koja je više puta dokazala da nije dostojna da vodi Beograd i da ne ispunjava ni moralne, ni pravne niti političke uslove da obavlja funkciju gradonačelnika Beograda“, rekao je Pavlović televiziji N1.

On je podsetio da je juče održan sastanak opozicionih odborničkih grupa na kojem je dogovoreno da podnesu zahtev za održavanje hitne sednice Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o smeni Šapića.

„Za sazivanje sednice i raspravu o razrešenju potrebno je 37 potpisa odbornika i ubedjeni smo da ćemo to uspeti da obezbedimo. Reč je o tehničkoj stvari i odbrani interesa Beogradjana, a ne o bilo kakvim koalicijama“, rekao je Pavlović.

Komentarišući što se pozivu sastanak nisu odazvale odborničke grupe Dveri, koalicije NADA i Zavetnika, Pavlović je odgovorio da je za smenjivanje Šapića potreban konsenzus svih opozicionih odborničkih grupa.

„Pozivam sve opozicione odborničke grupe, uključujući i one koji se nisu pojavili na sastanku, da podrže inicijativu za sazivanje sednice (Skupštine Grada). Nije vreme da gledamo lične i uskostranačke interese, jer je interes Beogradjana na prvom mestu, a taj interes je da grad umesto Šapića vodi osoba koja je za to dostojna“, dodao je Pavlović.

On je ocenio da je Šapić „više puta pokazao bahatost i da za njega zakon ne važi“.

„Šapić je sa funkcije predsednika Opštine Novi Beograd u martu 2020. godine bez gradjevinske dozvole počeo građevinske radove na svom objektu u naselju Bežanijska kosa, a kada je postao gradonačelnik, zloupotrebom položaja i trgovinom uticajem omogućio je legalizaciju tih radova, iako nije bilo zakonskih uslova za to“, rekao je Pavlović.

Upitan da li je realno očekivati da sledeće godine budu održani izbori za Skupštinu Beograda, Pavlović je odgovorio da „ne postoji nijedan racionalan razlog na osnovu kojeg bi se mogao doneti zaključak da li će biti izbora“.

„Ako bude izbora, oni sigurno neće biti održani jer je to nekome obećano, nego zbog odnosa izmedju predsednika SNS Aleksandra Vučića i Šapića. Ako tabloidi pod kontrolom SNS pet dana uzastopno drže Šapića na naslovnoj strani, onda se mogu očekivati beogradski izbori u prvom kvartalu sledeće godine ili kasnije“, procenio je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar