U trendu

Narodna stranka predlaže izmene postupka javnih nabavki

 Narodna stranka saopštila je danas da će predložiti izmene zakona o javnim nabavkama koje će kako su naveli, omogućiti sistemsko suzbijanje korupcije i kriminala u privredi.

Iz te stranke su naveli da se kroz javne nabavke „bez ikakve kontrole i konkurencije, iz budžeta odlivaju ogromne sume novca u privatne džepove vlasnika firmi blisko povezanih sa vlašću“.
„Predložićemo da se postupak javne nabavke ponovo sastoji od najmanje dve nezavisne i ispravne ponude od dva različita ponudjača, koji nisu povezana pravna lica, bilo kao vlasnici ili kao odgovorna lica“, rekao je stručnjak za javne nabavke Srdjan Radaković.

Ocenio je da će se primenom te odredbe sprečiti „velike zloupotrebe postupaka javnih nabavki u kojima se javlja samo jedan ponudjač, najčešće unapred dogovoren sa naručiocem“.

„Jedan od najočiglednijih primera je nabavka vozila za javna preduzeća i državne organe, gde po pravilu postoji uvek samo jedan ponudjač blizak vlasti, iako je poznato da u Srbiji postoji veliki broj takvih ponudjača. Medju njima je i Fijat iz Kragujevca, jedan od najvažnijih državnih privrednih subjekata i izvoznika. Te nabavke se obavljaju ili direktnom kupovinom ili takozvanim operativnim lizingom vozila, opet uz samo jednu ponudu lizing kuće koja je po pravilu povezana sa strukturama vlasti“, naveo je Radaković.

Ocenio je da je drugi važan uslov za sprečavanje korupcije ograničavanje ili onemogućavanje sprovodjenja javnih nabavki bez prethodnog objavljivanja, kao i maksimalno ograničavanje pregovaračkih postupaka javne nabavke.

„Na taj način državni organi i preduzeća ne bi mogli da velike nabavke proglašavaju tajnim, kao što su to učinili prilikom javne nabavke velikog broja automobila za policiju pre nekoliko godina“, rekao je Radaković.

Dodao je da je javna nabavka radova na izgradnji magistralnog gasovoda, vrednog 75 miliona evra, koja je po njegovim rečima proglašena tajnom, jedan od „eklatantnih primera izigravanja zakonskih odredaba kroz podnošenje nevažećih ponuda koje su imale ulogu imitiranja pregovaračkog postupka javne nabavke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.