Narodna stranka: Predloženim zakonom o poreklu imovine, vlast Srbije legalizuje kradju

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da vlast Srbije predloženim Zakonom o utvrdjivanju porekla imovine, za koji najavljuje da će biti usvojen u decembru, pokušava da „legalizuje kradju i obesmisli utvrdjivanje porekla imovine“.

„Umesto da država ima nultu toleranciju na nezakonito stečenu imovinu, ona funkcionerima i sa njima povezanim licima, kao i onima koji su zloupotrebom došli do bogatstva, zakonom omogućava da tu imovinu sada legalizuju tako što će platiti porez“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da to znači da će neki funkcioner, ako je nezakonito stekao imovinu u iznosu od 100 miliona evra, po ovom zakonu morati da vrati u budžet 75 miliona, a ostaće mu 25 miliona.

Zakon, kako je naveo Jovanović, predvidja proveru imovine tek od 2007. godine, a ogroman deo privatizacija je tada već bio završen i akumuliran je prvobitni sumnjivi kapital.

„Narodna stranka se zalaže za proveru imovine svih vršioca javnih funkcija i sa njima povezanih lica od 1990. godine i oduzimanje imovine čije poreklo ne može da se dokaže, kao i za uvodjenje nezastarivosti za sva krivična dela proistekla iz procesa privatizacije ili dela u kojima je došlo do zloupotrebe ili ostećenja javnih fondova“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.