Narodna stranka: Sud otvoreno stao na stranu Andreja Vučića u sporu protiv Miroslava Aleksića

 Pravni savet Narodne stranke ocenio je danas da je u sporu koji je Andrej Vučić pokrenuo protiv potpredsednika stranke Miroslava Aleksića, sud „otvoreno stao“ na stranu brata predsednika Srbije, jer „potpuno protivzakonito i pod pretnjom kaznom Narodnu stranku tera da glumi kurirsku službu i pomaže tužiocu“.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, rekao je na konferenciji za novinare da je Andrej Vučić podneo dve tužbe protiv Aleksića zbog navoda da je predsednikov brat povezan sa aferom „Jovanjica“.

„Sudija Trećeg osnovnog suda Žak Pavlović naredio je Narodnoj stranci pod pretnjom kaznom da Aleksiću dostavi tužbu. Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović odgovorio je sudiji da stranka nema nameru da pomaže Andreju Vučiću i izvršava naredjenja suprotna Zakonu o parničnom postupku. Aleksić nije zaposlen u Narodnoj stranci niti je njen pravni zastupnik i sud bi trebalo da mu dokumente šalje na njegovu adresu u Trsteniku ili u Skupštinu Srbije“, rekao je Gajić.

Dodao je da je sudija Pavlović potom Narodnoj stranci ponovo poslao isti nalog u kojem je naveo da je Aleksić tužen kao potpredsednik stranke, a ne kao fizičko lice.

„To je posebno problematično, jer sudija misli da je Aleksiću kada je postao potpredsednik stranke prestalo svojstvo fizičkog lica“, naveo je Gajić.

Kazao je da u drugom postupku koji je Andrej Vučić pokrenuo protiv Aleksića nije bilo takvih problema i da je Aleksiću uredno dostavljena tužba i podsetio da je pripremno ročište po toj tužbi zakazano za sutra u 12 sati.

„Sudija Pavlović je sve preduzeo samoinicijativno da bi napredovao, niko ga nije terao da se ponaša bahato i nezakonito. Biće zanimljivo pratiti kojom brzinom će sudija napredovati, jer su napredovale sudije koje su sudile u predmetima u kojima je učestvovala Narodna stranka“, rekao je Gajić.

Član Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Jovica Todorović, rekao je da stranka ne bi trebalo da postupi po protivzakonitom nalogu suda.

„U sistemu podele vlasti i gradjanske demokratije političke stranke ne smeju da diktiraju presude sudovima, kao što ni sudovi ne smeju da pretvaraju stranke u svoje dostavne službe“, rekao je Todorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.