U trendu

Narodna stranka traži političku odgovornost gradonačelnika Kragujevca zbog rekonstrukcije …

 Narodna stranka u Kragujevcu zatražila je danas političku odgovornost gradonačelnika i svih koji su donosili odluke u vezi sa „skandaloznom rekonstrukcijom“ Tržnice – koja je objekat pod zaštitom u kompleksu Milošev venac.

„Odgovornost moraju da snose kako bivši direktor JKP Šumadija tako i svi oni koji su učestvovali u donošenju odluka uključujući i nadzorne organe, članove gradskog veća, odbornike koji su glasali i potvrdjivali sporne odluke, pa i sadašnji gradonačelnik (Nikola Dašić)“, saopštila je Narodna stranka.

U saopštenju su ocenili da se govori javno da je „prethodni saziv“ odgovoran, a da se prećutkuje da je aktuelni gradonačelnik Nikola Dašić bio deo tog saziva i da je čak i lično obilazio gradilište u svojstvu specijalnog savetnika gradonačelnika za investicije.

Iz Narodne stranke tvrde da je sam proces rekonstrukcije počeo na pogrešan način, a na šta su već ukazali i dodali su da je odluka o rekonstrukciji doneta uz nedovoljno uključivanje javnosti.

„S obzirom na vrednost i veličinu projekta smatrali smo da gradjani, ali i šira stručna javnost, moraju biti uključeni u donošenje odluka kako o samom objektu Tržnice tako i o celokupnom prostoru koji je deo Miloševog venca“, ocenila je ta stranka.

Navode i da nisu protiv rekonstrukcije, ali da se protive rekonstrukciji na taj način jer posledice sada trpe gradjani Kragujevca.

„Bili smo i protiv izgradnje problematične garaže pored samog objekta i predlagali da se za isti novac na drugim adekvatnijim lokacijama izgrade nadzemne i montažne garaže“, kazali su iz Narodne stranke.

Podsetili su da je posao rekonstrukcije dobio konzorcijum firmi koje je predvodila privatna firma bez ranijih većih iskustava u gradnji, a posebno u rekonstrukciji objekata pod zaštitom države.

Projekat je finansiran iz dugoročnog kredita od pet miliona evra, pri čemu je za samu rekonstrukciju Tržnice izdvojeno 2,5 miliona evra.

Prema tvrdnji Narodne stranke, grad je za taj kredit aplicirao na osnovu biznis plana za koji tvrde da je „u najmanju ruku neozbiljan“.

Narodna stranka je posle urušavanja jednog dela Tržnice, u julu ove godine, podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih i od nadležnog tužilaštva je tražila da utvrdi da li je došlo do odstupanja u pogledu urbanističkih uslova gradnje i da li su ispoštovana pravila struke u standardima i tehničkim propisima.

„Sumnja je proistekla iz postupka izdavanja dozvola. Naime, bez detaljnih inženjersko-geoloških istraživanja terena i geostatičkih proračuna, temelj Tržnice nije mogao da bude bezbedan. Ono što smo istražujući dokumentaciju utvrdili jeste da geomehanički elaborat nije ni zahtevan od investitora“, kaže se u saopštenju Narodne stranke Kragujevac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.