Narodna stranka traži smenu ministarke pravde zbog mišljenja Venecijanske komisije

Narodna stranka zatražila je danas „hitnu“ smenu ministarke pravde Nele Kuburović zbog kako se navodi, mišljenja Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije u oblasti pravosudja.

Stranka je ocenila da je Komisija u svom mišljenju potvrdila upozorenja strukovnih udruženja sudija, tužioca, advokata i najznačajnijih pravnih autoriteta da predloženi ustavni amandmani ne garantuju nezavisnost pravosudja već da je njihov cilj „dalja politizacija i obezbedjivanje mehanizama kontrole izvršne vlasti nad pravosudjem“.

„Mišljenje Venecijanske komisije znači da Srbija iznova mora da počne rad na izmeni Ustava u oblasti pravosudja“, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je pozvala Ministarstvo pravde da posle smenjivanja Nele Kuburović, ponovo pokrene javnu raspravu i da se Venecijanskoj komisiji upute novi amandmani na Ustav Srbije.

Krajem januara Ministarstvo pravde Srbije izradilo je nacrt izmena Ustava koje se odnose na pravosudje u okviru pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji

Pre nedelju dana stiglo je i mišljenje Venecijanske komisije u kojem su izmedju ostalog izražava zabrinutost zbog sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i činjenice da pet članova koje u ovo telo bira skupština „mogu da deluju u skladu sa željama trenutne vlasti“, jer se biraju nedovoljnim brojem glasova poslanika.

Komisija je izrazila zabrinutost i zbog potencijalnog problema pri donošenju odluka s obzirom da će VSS imati paran broj članova.

„Ovo bi potencijalno moglo da učini Visoki savet sudstva neoperativnim“, navode u mišljenju i preporučuju da se ovaj amandman obriše ili da se uslovi promene.

Venecijanski komisija je zabrinuta i kada je reč o sastavu Državnog veća tužilaca (DVT) napominjući da bi, ukoliko se usvoji predlog Ministarstva pravde, od 11 članova četiri birala skupština, a dva člana bi bila postavljena po funkciji – ministar pravde i Republički javni tužilac.

„Bitno je da u DVT-u ne dodje do dominacije vladajuće skupštinske većine kako bi ovo telo imalo kredibilitet i steklo poverenje javnosti u sistem“, navodi se izmedju ostalog u mišljenju Venecijanske komisije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike