U trendu

Narodna stranka: U Srbiji imamo grubu, krutu i brutalnu centralizaciju

Član Predsedništva Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas u Kragujevcu da već sada mora da se otvori pitanje promena i funkcionisanja države u „postvučićevskoj“ Srbiji.

Novaković je na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Narodne stranke rekao da Srbija ima „grubu, krutu i brutalnu centralizaciju“.

On je naveo da je proces decentralizacije ili snaženja lokalnih samouprava jedna od brana autoritarnom sistemu.

„Već sada treba planirati i razmišljati kako uredjujemo državu, politički sistem da bi sprečili da jedan čovek vlada državom“, rekao je Novaković i ocenio da je Srbija jedna od evropskih država u kojoj postoji najveći centralizam.

On je naveo da je u većini evropskih država procenat iz budžeta koji odlazi na lokalne samouprave oko jedne trećine, a u Srbiji je to samo 11 posto.

„Pod Aleksandrom Vučićem ne samo da nemamo decentralizaciju, nego imamo proces dalje centralizacije. I ovo je zaista potpuno nepodnošljivo“, rekao je Novaković.

On je rekao da u „postvučićevskoj“ Srbiji treba doneti novi Zakon o lokalnoj samoupravi, i promenu izbornog sistema i davanje većih ingerencija opštinama i gradovima i većih i izdašnijih izvora prihoda.

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše zaduženost grada Kragujevca na čijem je čelu gradonačelnik Radomir Nikolić, kazao je da je „šokiran“.

Napomenuo je da je opravdano zaduživanje za investicije koje perspektivo stabilizuju budžet.

On je rekao da šest miliona evra ide za pokrivanje gubitaka JKP „Šumadija“, a još frapantnije je što tri miliona evra idu za montažno-demontažnu garažu što je čist „luksuz“ i da ljudi kažu da je njena realna cena milion evra.

„Imam utisak da je on dobio na poklon od svog oca Kragujevac i da se ponaša kao malo dete kad dobije zvečku. Imam utisak da je zvečka pukla sa ovih devet miliona i plašim se da nepovratno kao grad ulazite u proces zaduživanja iz koga ćete se jako teško izvući“, rekao je Novaković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.