U trendu

Narodna stranka: U Srbiji se masovno umire od lošeg vazduha, a vlast ulaže u zagadjenje

Narodna stranka saopštila je danas, povodom Medjunarodnog dana planete Zemlje, da je Srbija medju prvih 10 država u svetu sa najvećom smrtnošću od zagadjenja vazduha, a da vlast umesto u sistemska rešenja investira u nove ekološke probleme.

„Na srpskim domaćinstvima niču rudnici kompromitovanih stranih kompanija. Srpske elektrane koriste najlošiji ugalj u Evropi. Bistre planinske reke su sabijene u cevi, dok su mnogi vodotokovi pretvoreni u kanalizacije ili u tokove otpadnih industrijskih voda. Umesto da buja priroda, bujaju deponije, a zemljište je razoreno tamo gde su bili rudnički kopovi“, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se kaže da je Srbija jedan od šest centara biodiverziteta Evrope sa raznovrsnim ekosistemima, od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju se u okviru sistema 470 zastićenih područja koja zauzimaju površinu od 7,66 odsto državne teritorije.

„Moramo odbraniti prirodna dobra naše zemlje, a našoj državi su potrebni nekorumpirani ljudi koji imaju znanja i obrazovanja o ekologiji. Resorni odbor za zaštitu životne sredine podseća da bez kvalitetnog ekološkog obrazovanja nema ni zdrave i kvalitetne životne sredine, time ni kolektivne budućnosti“, zaključuje se u saopštenju Odobora Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.