U trendu

Narodna stranka: Ukinuti Infostan, jer ne služi ničemu, a otima novac gradjanima i privredi

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da je neophodno ukinuti Javno preduzeće „Infostan“, navodeći da na štetu gradjana i privrede zloupotrebljava nadležnost objedinjene naplate računa, a poslednji primer je „skandalozna pljačka preko stavke za iznošenje smeća“.

Kako je saopšteno, predsednik Odbora za privredu beogradskog odbora Narodne stranke Borislav Borović naveo je da ovako koncipiran, „Infostan“ je „korumpirani administrativni mastodont od kojeg nema nikakve koristi niti ima upotrebnu vrednost za korisnike komunalnih usluga“.

„(Infostan) ima podmetačine poput slanja računa bez pravnog osnova kako bi gradjanima i privredi kasnije na ledja natovarili izvršitelje neplaćanja takvih nametnutih obaveza“, izjavio je Borović.

On je dodao da su privredu i gradjane na avgustovskim računima „Infostana“ bez najave i obrazloženja sačekale i nove usluge i „bezobrazno više cene tih usluga“ što je, kako je istakao, harač bez uporišta u zakonu sa cenama koje „nemaju nikakav ekvivalent u uslugama koje se pružaju“.

„Dosadašnja stavka usluga ‘iznošenje smeća’ razdvojena je na dve – ‘sakupljanje i transport komunalnog otpada’ i ‘odlaganje komunalnog otpada’. Prva se i dalje plaća preduzeću ‘Gradska čistoća’, a druga ide na konto kompanije ‘Beo čista energija’ u vlasništvu francuske kompanija ‘Suez’, japanskog konglomerata ‘Itochu’ i fonda ‘Marguerite’ iz Luksemburga“, naveo je Borović.

Prema njegovim rečima, korisnici usluga „Gradske čistoće“ do sada sa tim preduzećem imali ugovore sa preciznim parametrima formiranja cena na osnovi zone, kvadrature i cene po kubnom metru smeća.

„Sada se pojavljuje fantomska ‘Beo čista energija’ i naplaćuje usluge, a da nema nikakav ugovorni odnos sa 700.000 domaćinstava niti sa oko 17.000 pravnih lica u Beogradu. Sada sa gradjani preko ‘Infostana’ plaćaju 5,6 dinara po kubnom metru smeća ‘Gradskoj čistoći’, a jedan dinar kompaniji ‘Beo čista energija’ „, izjavio je Borović.

Kako je istakao, „pravi masakr uperen je prema pravnim licima u Beogradu, koja su izložena „novom reketu“, pošto su u obavezi da, pored redovnih računa koje su do sada plaćali Gradskog čistoći, od sada plaćaju i najmanje 4,16 dinara po kubnom metru smeća, pošto se cena povećava u zavisnosti od tarifne grupe ili zone u kojoj obavljaju delatnost.

„To znači da će im se izdaci povećati i za nekoliko desetina hiljada dinara mesečno“, zaključio je Borović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.