U trendu

Narodna stranka: Vlast da odustane od gradnje vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu

 Narodna stranka pozvala je danas gradske vlasti Beograda da odustanu od gradnje vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu, navodeći da je to područje od 2005. zaštićeno kao predeo izuzetnih odlika i na kojem „nikako ne bi smelo da se gradi“.

„Vlast na Makiškom polju namerava da gradi stanove za 30.000 ljudi na vodoizvorištu, i time je priznala da je to izvorište ugroženo i da se mora pronaći novo. Veliko ratno ostrvo je velika oaza biljnog i životinjskog sveta u centru Beograda i tako mora i ostati na korist svih gradjana“, rekao je član Odbora Narodne stranke za urbanizam, Jovan Mrkalj.

Upitao je gradske vlasti da li planiraju da u budućnosti koriste Veliko ratno ostrvo i za komercijalnu i investitorsku gradnju, koja je po njegovim rečima, „u jeku i u Beogradu i u Srbiji“.

„Zatražena je i nova studija izvodljivosti vodoizvorišnih zona na Velikom ratnom ostrvu, koja će verovatno doneti drugačiji sud od stare studije, u kojoj se izričito navodi da tlo ostrva nije pogodno za gradnju vodocrpnih stanica ili objekata koji se koriste u tu svrhu“, naveo je Mrkalj a prenela Narodna stranka. 

Ocenio je da su sve nadležne institucije „pod uticajem vlasti“ i da „rade po njenom diktatu“.
„Zato se ne može očekivati da će biti donete studije u interesu gradjana, a protiv megalomanskih projekata koji uništavaju životnu sredinu“, dodao je Mrkalj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.